Приключи първото издание на Дома Арт Фест – "Пулсът на Южна Корея"

С над 40 картини, 4 филма, 4 скулптури подарък за София, 4 танцови изпълнения, лекции, литература, поезия, кулинария, забавления и игри за деца и 17 корейски артисти, както и още много други събития, приключи първото издание на Дома Арт Фест „Пулсът на Южна Корея“, представящо изкуството и културата на Южна Корея. Фестивалът успя в десет дни да зарадва публиката с пъстра програма, представяща всички жанрове на изкуствата чрез творчеството на гостуващи съвременни корейски творци.

Проф. Го Ган, художник и скулптор от Южна Корея, куратор на фестивала каза, че е благодарен на българите за топлото посрещане и че „чрез този фестивал се надскача идеята, че само семплото изкуство се развива – целта е такива инициативи да доведат до по-добро разбиране на теченията и историята на изкуството и по този начин изкуството да поведе и да се превърне в движеща сила.“

В рамките на фестивала бяха изработени и дарени на София четири скулптури, направени от естествени материали, вдъхновени от течението „Аrt Nature“, поставящо природата в центъра на произведението. Тези скулптури се разполагат в четири градски локации и остават завинаги в София като подарък от фондация Дома Арт за столичани. Скулптурата „Вятър на хълма“ на Хуанг Йон Хуан бе инсталирана в близост централния вход на Южен парк и бул. Витоша и бе официално открита за столичани вчера. Скулптурата „Червеният знак“ на Чой Йонг Ок, която е специално направена за българите, след като авторът й се запознава с историята ни, се инсталира в Студентски град; скулптурата „Кайъгън“ на Ко Сюнг Хюн, представляваща истински традиционен корейски музикалент инструмент, на който посетителите ще могат да свирят, се поставя до езеро Дружба; а скулптурата „Вечността на времето“ на И Йонг Док се разполага в парковото пространство при националния музей „Земята и хората“.

Изложбените пространства Национален музей на българското изобразително изкуство и VIVACOM Art Hall представиха творбите на 17 съвременни артисти от Южна Корея; традиционен танц с барабани, лекции, литературни четения и кино прожекции на произведения от Южна Корея изпълваха програмата в Национална Художествена Академия.

Четвъртата локация, Фабрика 126, беше „дом“ на корейската арт икона от Ню Йорк – Йозмит и неговите модни произведения – 8 метрови рокли, надуваеми костюми и ефектни гигантски бижута. Той, заедно с продуцента си и ди джей – Алек Сандър подгряха българската публика за старта на фестивала с интерактивно музикално и танцово шоу. Йозмит „подразни“ публиката още преди самия старт на фестивала, като изпълни и своя арт пърформанс „Разходката“ пред Народен Театър „Иван Вазов“ за юбилейния 30-ти път. Негова лекция за будизма и изкуството въведе зрителите в мистиката на източното изкуство.

И още танци и кулинария, калиграфия, традиционни корейски игри, оригами, маски и ветрила забавляваха публиката по време на Дома Арт Фест „Пулъст на Южна Корея“.

С четири нови скулптури София изпрати своите 17 корейски гости с пожеланието да се срещнат отново с българска публика. А ние ще кажем само, че предстоят още интересни инициативи.

Фондация Дома Арт цели развиването на културната сцена на България, както и представянето й в чужбина. Предстоящата втора част на фестивала ще представи най-изявените съвременни български автори в Южна Корея догодина. Очаквайте скоро още новини.

Снимков и видео материал от фестивала ще намерите на http://www.domaartfest.com/program и facebook.com/DomaArtFestival.

Събитието се осъществи, благодарение на институционалната подкрепа на Министерство на Културата, Столична Община, Националния музей на българското изобразително изкуство, Национална художествена aкадемия, Център по кореистика към СУ, Национална гимназия за приложни изкуства Св. Лука. Както и с подкрепата на www.severozapazenabg.com, LG, KИА Моторс.

Дома арт Фест подкрепя кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019.

Сподели в: