Приказната поредица "Малката Божана" с нова награда

Вчера, 08 май, в рамките на Националния фестивал на детската книга, който се провежда за петнайсети път в Сливен, беше връчена и наградата "Константин Константинов" за принос в книгоиздаването за деца през предходната година.Поетесата и издател Божана Апостолова, създател на ИК Жанет 45, получи наградата в категорията "Автор" за своята приказна поредица "Малката Божана".

Жури с председател Игор Чипев – директор на сектора "Литературно наследство" към Министерството на културата, определи носителите на Националната награда "Константин Константинов" за 2013 година в различните категории.
Голямата награда "Константин Константинов" за цялостен принос в детското книгоиздаване за 2013 година се присъжда на
писателя Георги Мишев. В категорията "Илюстратор"отличен е Борис Стоилов. През тази година награда в категорията "Издателство" не се присъжда.

Това е третата награда, която Божана Апостолова получава за своя проект за приказната детска поредица "Малката Божана" – през 2012г. първата книга, "Малката Божана в нощта на чудесата", беше отличена в категорията "Издание за деца" и получи националната награда "Хр.Г.Данов", а през април 2013г , втората книга от поредицата – "Малката Божана в деня на боклуците" – получи първата годишна национална награда за любима детска книга, избирана от децата "Бисерче вълшебно".

До средата на май ще излезе и четвъртата книга от поредицата – "Малката Божана в магазина за смехорийки". Божана Апостолова е предивидила поредицата да приключи с петата книга, "Малката Божана и чудовището Тъмп", но поради големия интерес и отклик от младите читатели, проектът е разширен и ще включва и две книги с истории, разкази, стихотворения и рисунки, които деца от цялата страна, приятели на Малката Божана, изпращат в издателството.

Сподели в: