Приказки за приспиване на деца и за събуждане на възрастни от Хорхе Букай

За книгата:
"Приказки за размисъл" е сборник от истории, някои от които съвсем ежедневни, други – със силен притчов елемент. Те изследват отделни страни на човешката природа, различни човешки слабости. Целта на част от историите е да изследват истинските причини за някои от провалите ни. Това, което ни съветва авторът, е да четем внимателно, да се спираме на всяка фраза и да визуализираме всяка страница.

Основни в "Приказки за размисъл" са темите за любовта, омразата, приятелството, зависимостта от другите и същевременно невъзможността да живеем без тях. Една от важните максими, залегнали в житейската философия на Хорхе Букай, е че трябва "да направим с възможния живот възможно най-доброто". Всички ние живеем в търсене на истината, съзнаваме възможностите си, но не винаги сме способни да начертаем правилната посока. Да приемем действителността такава, каквато е, да приемем себе си и другите, без да се опитваме да ги променяме, е отправната точка към себепознанието. Действителността става по-добра, когато решим да се наслаждаваме на това, което е възможно, вместо да страдаме, че някаква илюзия или фантазия не се осъществява. За Букай истинската любов не е нищо друго, освен неизбежното желание да помогнем на другия да бъде този, който е. Тя е опитност, чрез която се постига духовно израстване. Процесът на самопознание често е болезнен.

Истините, към които ни насочват историите в "Приказки за размисъл", не са относителни спрямо определени моменти, а спрямо всички и всеки един от миговете, които в съвкупността си обикновено наричаме "наш живот". Интересното при всички тези истории е неочакваният им край. Целта на автора е не да дава готови отговори на житейски дилеми, а да провокира към размисъл. Мъдростта се постига само като се извърви трънливият път на самопознанието, но Хорхе Букай сътворява за нас магия: четейки тези "приказки", ние леко, почти неусетно стигаме до дълбоки прозрения за човешката природа и собствената си същност.

Има "приказки", които са от особено значение за нас. Разказаните от Хорхе Букай истории в "Приказки за размисъл" са едни от тях. Тези "приказки" оставят у нас спомен, с който ще заспиваме добре, ще се събуждаме спокойни, а моментите на радост ще стават все повече. И ние никога няма да забравим, че времето, в което сме щастливи, е единственото и истинско Живяно време.

За автора:
Автор на дванадесет книги, преведени на над 20 езика, Хорхе Букай е един от най-четените автори на нашето време. Само през 2008 г., осем от книгите му се появяват в световните класации за бестселъри, което е феноменален успех. Книгите на Хорхе Букай имат над 2 милиона продадени екземпляра по света. Особено популярен е авторът в страни като Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина, Сащ, а в последните години името му нашумя и в Испания, Германия и други европейски държави.

Роден през 1949 г. в Буенос Айрес, днес Хорхе Букай е от тези личности, които са щастливи, че "сами са изградили себе си". Той твърди, че първият му университет е бил самият живот. Започнал е да работи на тринайсетгодишна възраст и е упражнявал различни професии: продавач, таксиметров шофьор, клоун, възпитател, актьор, телевизионен водещ, аниматор на детски тържества. Докато не стигнал до сегашната си работа, която сам определя като "професионален помощник".

Букай разказва, че когато се дипломирал като лекар през 1973 г., все още не бил съвсем наясно с понятието психично здраве. Пет години по-късно, вече квалифициран специалист по умствени заболявания, имал усещането, че е научил малко повече за патологиите на съзнанието, но все още не знаел нищо за произхода и природата на здравето.

Трийсет и няколко години по-късно изглежда, че теориите му за здравето, макар и нетрадиционни, са ясно формулирани и много ефективни. Доказателство за това е огромният читателски интерес, на който се радват книгите му.

По думите на Хорхе Букай фактът, че всяка негова книга се превръща в бестселър се дължи на много работа, на определени умения, които е придобил и на привилегията да е внук на двама дядовци, които са разказвали приказки.

Сега авторът на "Нека ти разкажа" предлага поредната изненада на своите читатели. В новата му книга – "Приказки за размисъл" разказаните "приказки" са едновременно за приспиване на деца и за събуждане на възрастни. "Приказки за размисъл" е ключът, който ще отключи вратата към щастието за всеки, докоснал се до тази толкова истинска, увлекателна и стигаща до сърцето книга. Човек има не правото, а задължението да бъде щастлив – казва Хорхе Букай. Търсенето на щастието започва от това всеки да намери за себе си смисъла на собствения си живот. Това, което ни помага да разберем чрез книгите си Хорхе Букай е, че щастието е постижимо, а ключът за него е във всеки един от нас.

Премиера: 2 февруари 2009 г.
Корична цена: 9 лв.
Издава: ИК Хермес
Страници: 192

* * *

Вижте още:
Хорхе Букай: Нека ти разкажа

Сподели в: