"Престъпление и наказание" – преразказана от Аврам Йехошуа

Излезе поредната пета книга от поредицата на издателство Сиела Запази историята "Престъпление и наказание", преразказана от Аврам Йехошуа (Цена: 9 лв.я Превод от италиански Росица Николова, стр. 80).

„Аз бях! Аз убих старата лихварка и сестра й Лизавета!“ – признава най-сетне Разколников.

Младият, талантлив и умен студент Родион Разколников живее много, много бедно в Санкт Петербург. За да намери спасение, решава да убие старата лихварка, която непрекъснато печели от неговите заложени вещи. Възнамерява да помогне с нейните богатства не само на себе си, но и на семейството си и да стори колкото се може повече добрини. Планът обаче се обърква. Налага се да отнеме живота и на невинната и добра Лизавета. Двойното убийство предизвиква още по-големи душевни мъки и страдания у младежа отпреди. Как ще се избави от теглото на тази своя постъпка и ще понесе ли наказанието си? Ще успее ли любовта на приятелката му Соня да му даде спасение и да го превърне в нов човек?

* * *Когато казах на съставителите на тази изключителна поредица от книги, че съм избрал да разкажа на децата „Престъпление и наказание“ на Достоевски, те бяха много изненадани и дори малко уплашени. Всъщност, макар че е оценена от много хора като един от десетте най-добри романи в световната литература, Престъпление и наказание“ е една комплексна книга, чийто главен герой – красив и интелигентен, но с угнетена душа студент, в началото на романа извършва убийство, за да защити правото си да бъде над закона.

Лично аз не смятам, че младежите в Англия, които четат адаптации на произведенията на Шекспир (също комплексни и изпълнени с насилие), са по-интелигентни и зрели от другите, които ще прочетат това мое „Престъпление и наказание“. В епоха, в която децата и юношите са изложени на насилие, фалшиво и реално, показвано по телевизията или в интернет, няма да им навреди, ако прочетат историята, която описва един бавен и дълбок процес на морално осъзнаване от страна на един интелигентен, но арогантен младеж, превърнал се във виновник за едно ужасно престъпление.

Фьодор Достоевски е роден в Русия през 1821 година и е починал през 1881-ва, на шейсетгодишна възраст. Публикувал романа си „Престъпление и наказание“ през 1866 година, малко след като излязъл от затворнически лагер в Сибир, където излежал петгодишна присъда, защото се противопоставил на господството на царя. Романът получил незабавно внимание в Русия и в целия свят и с течение на годините бил преведен на десетки езици и му били посветени многобройни коментари.

Когато прочетох моя преразказ „Престъпление и наказание“ на двете ми по-големи внучки – Тамар на десет години и Гая на осем, – те ме слушаха като наелектризирани. Тогава аз и съпругата ми осъзнахме, че историята нямаше да предизвика подобен интерес у децата без
дълбокото чувство на емпатия, събудена у тях от младия студент Разколников, който, след като осъзнава греха си, иска да понесе наказанието си и да изкупи вината си.

След „Престъпление и наказание“ Достоевски написал още романи, по-дълбоки и значими. Но днес все още, измежду всички създадени от него герои, Разколников е най-известният и обичан от читателите му.
                                                                                                                                                                                                                                                                         Аврам Йехошуа
 
Авторите на тази книга
 
Абрахам Б. Йехошуа е роден в Йерусалим през 1936 година и като дете е живял в обсадения град. Заобичал литературата от дете, когато неговият баща му четял „Сърце“ на де Амичис.
Днес е утвърден писател, който черпи вдъхновение и идеи от децата и внуците си, на които често чете книги на глас.
Соня Бугаева е родена тъкмо в Санкт Петербург през 1975 година. Учила е живопис в Художествената академия и след това е влязла като стажант в киностудио, за да се научи да прави анимационни филми. Днес живее в Хамбург.
През 2006 година е била финалист за Немската награда за детска литература.
 
В поредицата Запази историята са следните заглавия:
 
Годениците – преразказана от Умберто Еко
Дон Жуан – преразказана от Алесандро Барико
Гъливер – преразказана от Джонатан Коу
Капитан Немо – преразказана от Дейв Егърс
Престъпление и наказание – преразказана от Аврам Йехошуа
Антигона – преразказана от Али Смит
Крал Лир – преразказана от Мелания Мацуко
Сирано дьо Бержерак – преразказана от Стефано Бени
Нос – преразказана от Андреа Камилери
Гилгамеш – преразказана от Июн Ли

Сподели в: