"Престол и щурм" – втора книга от фентъзи трилогията "Гриша"

Престол и щурм”, втората книга във фентъзи трилогията с мотиви от руската митология „Гриша”, излиза у нас днес, 10 септември. Продължението на „Сянка и кост” ще предложи на читателите спиращо дъха приключение и опияняваща романтика в свят, в който магията властва над всичко.

Книгата

Прогонена оттатък Истинското море, преследвана от кошмара за животите, които е отнела в мъглата, Алина се опитва да започне нов живот с Мал в непозната и чужда земя. Но много скоро разбира, че новото начало никак няма да е лесно, докато влага всичките си усилия в запазване на тайната си. Тя просто не може да избяга от миналото или от съдбата си на Призоваваща слънцето.

Тъмнейший е оцелял след Долината на смъртната сянка със страховити нови сили и ужасяващ план, който ще предизвика границите на познатия свят. Когато узнава това, Алина се завръща в страната, от която е избягала, за да се бори с него и тъмните сили, надвиснали над Равка. Но докато силата й се събужда, тя все повече затъва в играта на забранена магия, в която я оплита Тъмнейший… и все повече се отдалечава от Мал. Сега тя ще трябва да избира между страната си, силата си или любовта, която винаги е присъствала в живота й – или да загуби всичко в настъпващата буря.

Отзивите

Първата книга в трилогията „Гриша” – „Сянка и кост”     се появява на книжния пазар в САЩ през юни 2012 г. Не след дълго е обявена за книга на месеца от „Амазон” и влиза в челната десетка за бестселъри на New York Times. Правата за трилогията са продадени в 13 държави. През септември миналата година става ясно, че DreamWorks са се заели с екранизацията на книгите, а кред феновете на книгата са колегите на Лий Бардуго и бестселър автори Вероника Рот („Дивергенти”) и Лейни Тейлър („Създадена от дим и кост”).
Продължението на „Сянка и кост” – „Престол и щурм” се приема с още по-голямо въодушевление от читателите и критика. „Изпълненият с екшън и напрежение великолепен разказ за битки, приключения и любов ще допадне на читатели с най-различни литературни вкусове. Той е и съблазнителна прелюдия към многоочакваната трета книга”, пишат от VOYA. „Бардуго населява създадения от нея с много въображение съвсем реален свят с привлекателни, триизмерни герои и ги преплита в сюжет, който следва стабилно и увличащо темпо”, коментират от Booklist. „Читателите ще останат изненадани от развитието в „Пристол и щурм” и със сигурност ще искат незабавно да се потопят в завършека на историята”, предупреждават от Kirkus Reviews. От Guardian пък са категорични, че, докато повечето продължения са доста разочароващи, случаят въобще не е такъв с „Престол и щурм”, дори напротив – според изданието романът е много по-добър от предшественика си. „Той е вълнуващ, спиращ дъха и изцяло непредвидим”, допълват от Guardian.

Авторът

Лий Бардуго е родена в Йерусалим, израства в Лос Анджелис и завършва английска литература в университета Йейл. Работи като журналист и копирайтър, преди да последва мечтата си и да напише първия си роман. Утолява страстта си към блясъка, таласъмите и костюмите чрез другата си кариера на холивудски гримьор. Междувременно свири и в собствена група, Captain Automatic.

Цена: 12,90 лв.
Егмонт България

   

Сподели в: