Премиери и срещи с писатели от Издателство "Ерго" на Панаира на книгата

Издателство „Ерго“ на 42-ия Софийски международен панаир на книгата Щанд No 429

10 декември, сряда, 18,30 ч, Унгарски културен институт
Премиера на книгата с избрана поезия на Дьорд Петри „Ивицата, от слънцето огряна“ („Ерго“, С., 2014). „По някакъв особен начин поезия та съставлява абсолютния център на моя живот. И е разбираемо, установя ли, че имам продължителни трудности с поезията, душевното ми равновесие се разклаща, аз самият започвам да се разпадам“ – казва за себе си авторът. Стихове ще прочете актьорът Тодор Димитров, книгата ще представят Силвия Чолева и Йордан Ефтимов.

11 декември, четвъртък, 15,00 ч, официална сцена, ет. III
Премиера на романа „Чужденци“ от Андраш Петьоц („Ерго“, С., 2014). Книгата, вдъхновена от едноименната творба на Албер Камю, е екзистенциална драма за живота на осемгодишно момиченце и неговата майка. „Чужденци“ те кара да я прочетеш на един дъх“ – казва за творбата нобеловият лауреат Имре Кертес. С участието на автора Андраш Петьоц и преводача Мартин Христов. Откъси ще прочете актрисата Мариела Станчева, книгата ще представи Патриция Николова. (С подкрепата на Унгарския културен институт в София.)

12 декември, петък, 12,00 ч, официална сцена, ет.III
Премиера на романа „Градина във Венеция“ от Милета Проданович („Ерго“, С., 2014). „Градина във Венеция“ не се страхува да говори за важните проблеми в съвременния свят с изтънченост и ерудиция, но едновременно с това – до стъпно и увлекателно. Истински образец за съвременен европейски роман, който завладява читателя със своята искреност и дълбочина.“ С участието на автора Милета Проданович и преводачката Русанка Ляпова. Книгата представя Митко Новков.

12 декември, петък, 18,30 ч, Посолство на Словакия в София
Премиера на два романа от Павол Ранков: „Случи се на 1 септември“ („Ерго“, С., 2014) и „Майки“ („Безсмъртни мисли“, С., 2014). „Павол Ранков изобразява един исторически период от средата на чудесно-мизерния ХХ век, без да бяга от клишетата, само се шегува с тях.“ С участието на автора Павол Ранков и преводачите Николай Фенерски и Асен Милчев. Книгата ще представят Митко Новков и Деян Енев.

13 декември, събота, 15,00 ч, НДК – щанд No 429, изд. „Ерго“
Среща с автограф с Роман Кисьов и поетическата му книга с лапидарии „Яйца на феникс“ („Ерго“, С., 2014). „Леснодостъпна, а същевременно дълбока, мисловна и преживяна, поетиката на Роман Кисьов със сигурност няма да остави равнодушни истинските любители на поезията“ – възкликва за тази стихосбирка с кратки поетични форми писателят Жарко Миленич.

13 декември, събота, 16,00 ч, НДК – щанд No 429, изд. „Ерго“
Среща с автограф с Нели Лишковска и сборника ѝ с разкази „Танго за Луцифер“ („Ерго“, С., 2014). „Подозрителна, но и благосклонна към своите герои, разказвачката Нели Лишковска ги въвежда в света ни – и изведнъж той става по-ясен и по-зловещ, по-тайнствен и
по-вълнуващ. Задълго“ – обрисува Марин Бодаков тези екстраординарни истории.

13 декември, събота, 17,00 ч, НДК – официална сцена, ет. III
Премиера на романа „Късна жена“ от Станчо Пенчев („Ерго“, С., 2014). „Станчо Пенчев е от рядката порода на тихите майстори. Той не бие тъпана за щяло и нещяло. Но тъкмо трудът на тези майстори населява с домове и уют обиталището на българската литература“ – казва Деян Енев за писателя. Книгата ще представи литераторът д-р Йордан Ефтимов.

13 декември, събота, 18,00 ч, НДК – щанд No 429, изд. „Ерго“
Среща с автограф с Владислав Христов и най-новата му стихосбирка „Германии“ („Ерго“, С., 2014). „Необикновената напрегнатост и наситеност на тази поезия, нейният размах и дълбочина поставят „Германии“ сред най-значителните творби на съвременната ни
лирика“ – вещае Иван Теофилов за поетичната книга.

14 декември, неделя, 12,00 ч, НДК – щанд No 429, изд.. „Ерго“
Среща с автограф с Екатерина Григорова и последнат а ѝ стихосбирка „Дъска по мокрия пясък“ („Ерго“, С., 2014). „Авторката умее да пътува като автор както в световното пространство, така и в най-новата българска лирика. В новата си книга тя е последователно проницателна, ненатрапчиво парадоксална, находчиво помирителна“ – възкликва Бойко Ламбовски за тази всепроникваща поетика.

Сподели в: