Премиера с участието на автора: "Тетрамерон. Историите на Соледад“ от Хосе Карлос Сомоса

По повод гостуването на Хосе Карлос Сомоса у нас на 7 декември, от 17:00 ч. в Мраморното фоайе на НДК, ет. 2, издателство "Колибри" ще предложи на българската публика романа му „Тетрамерон”.

Тетрамерон. Историите на Соледад“ (превод: Захари Омайников, 244 стр., цена: 15 лв.) е доказателство, че творчеството на Хосе Карлос Сомоса е неистов карнавал на въображението. Писателят се уповава на устната разказваческа традиция, припомня ни класически образци („Хиляда и една нощ“, „Декамерон“), изграждайки тази богата на символи четиригласна творба, която примамва читателя от история към история, от разказ към разказа, като вложени една в друга китайски кутии, като един разказ без край. През десетки и стотици страници, трептящи от съспенс, авторът прокарва идеята за края на невинността, за прекрачването от детството в света на възрастните, за промяната, която неминуемо ни ограбва. Соледад е момиче във възрастта на самотата между два свята и постепенно губи от самоличността си, за да се изправи с необикновена сила срещу неразрешимите загадки на живота.

   Роден в кубинската столица, Хосе Карлос Сомоса е точно толкова непредсказуем и екстравагантен като творец, колкото предполага биографията му. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. Сомоса изцяло се посвещава на литературата, за да даде живот на спиращи дъха паралелни сюжети с философски загадки и лингвистични игри, преплетени с мистериозни убийства. За „Клара и сянката“ – криминален опус с остър социален заряд, писателят е удостоен с престижната испанска награда „Фернандо Лара” за 2001 г. и с най-уважаваното световно отличие в областта на криминалната литература – наградата „Дашиъл Хамет“ за 2002 г. Романи като „Пещерата на идеите”, „Ключът към бездната” и „Стръв” са едно безкрайно находчиво, брилянтно упражнение по „борхесианство”.

Хосе Карлос Сомоса пристига у нас за участие в третото издание на Софийския литературен фестивал и ще представи лично българското издание на „Тетрамерон” на 8 декември от 17:00 ч. в Мраморно фоайе на НДК, ет. 2. В ролята на модератор влиза Светлозар Желев. Не пропускайте срещата-разговор с един от най-значимите представители на съвременната испаноезична проза!

Сподели в: