Премиера пърформънс на книгата "Стенописта – проблеми и предизвикателства"

Позната още от древността, от най-ранните скални рисунки, стенописта лежи в основата на всички изобразителни изкуства. Тайните и техниките на това фундаментално майсторство са разкрити от редица известни художници като Микеланджело, Леонардо да Винчи, Захари Зограф, Тиеполо…

Стенописта не остана мистерия и за българския проф. Олег Николаев Гочев, който вчера представи във вдъхновяващата атмосфера на Националната художествена академия своята нова книга “Стенописта – проблеми и предизвикателства”. Премиерата на книгата започна с гол женски танц и под звуците на моторно форсиране, преподавателят по живопис и композиция в НХА нарисува своето художествено лого.

Книгата на проф. Гочев излага образователно и практически неговия опит и мястото на хилядолетното изкуство стенопис в съвременната световна култура.

За автора

Роден в София през 1954 година, проф. Гочев има множество творчески специализации (в Париж, Мексико сити, Токио, Света гора, Будапеща и т.н.), 26 реализации в областта на стенописта, 139 участия в национални и групови изложби в България и общо 7 награди за артистични прояви. Неговите творби са притежание на НХГ, Министерство на културата, ХГ Монтана, ХГ Смолян и др. галерии в България и чужбина.

Отделил близо 5 години от живота си за написването на книгата (2004-2009г), съдбоносно или не, съдържанието на неговия труд е разпределено също в 5 раздела: живопис, рисуване, композиция, стенописни техники и технологии, стенописта в съвременната култура.

Вижте още снимки от премиерата на книгата тук.

Сподели в: