Премиера "Петко Бочаров на 95 през три Българии"

На 19 февруари Петко Бочаров ще навърши 95 години. Същата вечер, от 19.00 ч. във Vivacom Art Hall, ул. "Гурко"4-6 (Телефонна палата) ще бъде премиерата на юбилейното издание "Петко Бочаров на 95 през три Българии"(ИК Жанет 45).

Книгата ще представят Георги Лозанов и Максим Минчев .

Юбилейното издание „Петко Бочаров на 95 през три Българии“ събира някои от най-интересните истории, които дългогодишният журналист и публицист Петко Бочаров има да разкаже на българската общественост.

Колоритно и увлекателно авторът ни повежда на пътешествие в спомените си, разкривайки миналото, в разкази за България, която не познаваме, в свидетелства за хора и събития, за които младите хора днес могат да прочетат откъслечно само в учебниците.

Петко Бочаров е роден през 1919 г. в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет.  През 1952 г. започва работа в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а после и като заместник-главен редактор.  

През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 г. и 1993 г. участва с новини и коментари в телевизионното предаване „Всяка неделя”. Редовните му изяви и колоритният му стил по горещи международни проблеми и събития го правят една от ярките фигури в телевизионния ефир през 70-те и 80-те години.

След 1990 г. Бочаров започва да пише и на вътрешнополитически теми. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око”, в радио „Свободна Европа” и в „Дойче веле”. 

Днес пише предимно за вестник „Новинар”.  

Петко Бочаров е най-възрастният действащ журналист в Европа. 

Сподели в: