Премиера на "Prophetikon" от Филица Софиану Мълен

На 7 февруари, събота, от 18:30 ч. в Галерия "Натали" ще се състои премиерата на книгата на Филица Софиану Мълен "Prophetikon", издадена от Scalino в самия края на 2014.

Досега в галерия "Натали" представихме първите книги от новата поредица на Scalino поезия poesia poetry ποίηση в края на октомври "Любов на площада" на Владимир Левчев и в средата на декември "Очакваното неочаквано (логии)" на Крис Енчев, чиито думи за "Prophetikon" на Филица Софиану Мълен можете да прочетете след малко.

Двуезичното издание на български и английски ще представим в елегантното пространство на галерия "Натали" с поетесата Аксиния Михайлова и поетът Любомир Терзиев, в чийто превод "Prophetikon" излиза на български език.

Малко преди събитието Филица Софиану-Мълен и българският й преводач Любомир Терзиев ще дадат интервю на Петрана Петрова за сайта "Аз чета".

* * *
А сега даваме дума на нашите първи автори в новата поетична поредица на "Скалино", стартирала миналата година, които вече прочетоха "Prophetikon".

„Стиховете в книгата „Prophetikon“ на Филица Софиану-Мълен са писани между един декември и един април, в Солун и в Благоевград, на английски език. Но те, подобно на пророчества, описват едно друго място и време, където се случва живота на истинския поет. Духовният ни живот има свой език отвъд думите, а поетът превежда от този език на езика на читателите си. Филица пише и на гръцки и на английски. Знае и български. „Prophetikon“ за мен е една малка книга в голямата гръцка поетична традиция. Този „поетичен дневник“, подобно на „Достойно ест“ на Одисеас Елитис, може да се чете и като цяла поема, и като сборник от 33 отделни поетически прозрения.“

Владимир Левчев

"Парадна маршова стъпка, празно гнездо, зачервени от умора очи, пещера. Цялата тази мрежа от метафори в "Prophetikon" дава много възможности за обхващане в различни смислови констелации и концептуални единства, едно от които е метадискурсивната, „фотографична“ (също и оптическа) метафора на смъртта като проявител."

Крис Енчев

Място: Галерия "Натали", ул. Гурко 38 в София.

Сподели в: