Премиера на юбилейния спектакъл на Младежка театрална школа на Бургас "Муха в тъпан"

„Муа у тупан" не е някакво завързано френско заглавие, а бъл­гарска комедия за човека и неговия свят или за мухата в тъпана. Известният наш драматург и сценарист Боян Папазов написа този фарс преди трийсетина години, но той продължава да звучи съвременно, защото авторът майсторски е уловил най-важното от нашата народопсихология.
В повече от случаите, човек бъзука като муха в тъпан и е подчинен на най-нисшите си страсти – „ручанье", пие­нье", „гнявенье" и „тепанье"… Единици от същия този граовсхи народ, обаче, се противопоставят, търсят, жертват се, наистина обичат, вземат съдбата си в свои ръце и успяват да излязат от тупана! Сатиричното се отмества от една тънка лирична струйка в чепатия български характер, която опитомява проблемите и ги извисява. Защото бълга­ринът е обречен на Космо­са, на звездите и стои висо­ко по рождение и по ген.
Главният герой, подбуден от своята изгора, тръгва „по свето” – да търси отговорите на трите вечни въпроса: „Кой си ти, от дека идеш и дека , че одиш?” По пътя си среща разнообразни зоологически индивиди – „залупеняци”, „улаветини”, живи „мрътавци” и „измекяри”…
Тази комедия – смешавица е забавна, защото с езика на любопитния ни народен шопски диалект, говори за трагикомичните абсурди в нашия личен и обществен живот…
Чест прави на автора, че не се е задоволил само да осмее кривиците ни чрез фарса и сатирата. То­ва, което стопля и окриля е жизнеутвърждаващата ро­мантична идея, че ние, бъл­гарите, идваме от звездите и нашият път е звезден – сиреч, духовен. Там ни е силата!

Младежката театрална школа на Бургас е водеща театрална школа в България. Тя е създадена през 2008г. в Младежки Културен Център гр. Бургас, с художествен ръководител – режисьорът Румен Велев.
За кратката история от своето съществуване младежката театрална формация винаги е била сред най-добрите. Вече четири последователни години тя печели всички възможни отличия и награди от най-престижните международни театрални фестивали. Бургаската театрална школа е единствената общинска любителска структура в областта на културата не само в Бургас, но и в България, която е донесла толкова много индивидуални и общи първи награди на своята Община.
Спектаклите, които трупата поставя са в сферата на комедийното и по-точно на музикалния фарс. Трудните за поставяне автори, като Стефан Цанев, Уди Алън, Ст.Л.Костов, Иван Вазов, Боян Папазов са прекрасен материал за творчество. Съчетаването на ярко комедийното с пластически етюди, песни и танци поставя на младите актьори най-високи критерии за театралното изкуство, а когато към това се прибавят трагикомични и философски послания в нормалната продължителност на един спектакъл, изискванията към тях стават почти професионални. На тези изисквания младите театрали отговарят с голяма амбиция и талант. Успехите им са безпрецедентни. През м.юни 2012г., със спектакъла „Службогонци”, Младежката театрална школа на Бургас отново доказа, че е най-добрата в България, като спечели пет първи награди от три фестивала в Бургас, Варна и Албена. Ръководителят на школата Румен Велев, също за пореден път получи индивидуална първа награда за режисура и първа награда за театрален педагог.
Най-голяма е наградата на многобройната публика на младите театрали – аплодисментите и усмивките, които изпълват неизменно театралната зала.

Сподели в: