Премиера на "Шестица по секс" с Петър Антонов и Елица Матеева

Премиерата на "Шестица по секс" или леки театрални пириуети около едно четене на маса ще се състои на 16 август от 19:00 ч. в HORIZONT GREEN STAGE във Варна.

"Шестица по секс" от Елица Матеева, с участието: Петър Антонов и Елица Матеева е среща-четене на маса – работа върху драматургичен текст. Билети на касата на ФКЦ и на място в Хоризонт грийн стейдж.

Сигурно знаете, че четенето на маса е част от подготовката на драматургичен текст, който при повече късмет, може да се превърне в добър спектакъл. Но със сигурност не знаете какво удоволствие за четящите артисти около една маса е:
– когато четенето се случва на открито;
– когато актьорът и авторът на пиесата се опитват да постигнат емоцията на текста в общ процес.

Вечерта на 16 август един актьор с опит – Петър Антонов и един автор с малък опит в театъра (повече като критикар-театрален критик и по-малко като режисьор) – Елица Матеева, ще ви направят съпричастни към няколко истории, в които действащите лица слагат знак за равенство между любовта и секса. А дали пък едното не е резултат от другото и дали въобще пък чувствата и сексът не са сиамски близнаци, не са част от драматургичното произведение "Любов"?

Няколко забавни откъса от пиесата с автор Елица Матеева "Шестица по секс" за първи път търсят своята публика.

* * *
Елица Матеева е родена във Варна. Завършва НГХНИ „Константин Преславски” и Технически университет (спец.” Право”) в родния си град. Магистър – НАТФИЗ „Театрознание”, специализира „Режисура за драматичен театър” с худ.ръководител проф.Пламен Марков.
През 2004 г. прави дебют като режисьор на професионална сцена (Драматичен театър „Сава Огнянов” – Русе) с пиесата “Криза в Рая” от Милена Фучеджиева. Спектакълът получава специалната награда на журито за млад актьор (Весела Казакова) на Друмеви тетарални празници 2004. Елица Матеева e работила като режисьор с хореографа Красен Кръстев в проекта си „Stereo Love” – спектакълът е гостувал  Берлин и в Център „Гротовски” – Понтадера (Италия). Пиесите й „От твоето тъмно цвете” и „Фейсбук” са номинирани за драматургия на Друмевите авторски прочити. Спектакълът  й от 2007 (ДТ-Ловеч) „PLAY/BACK” по романа на Педро Алмодовар „Пати Дифуза – порнозвездата на 80-те” участва в няколко театрални фестивала, сред които и ЕМТФ „Сцена на кръстопът”. В първия й моноспектакъл  „Сега-ал(ь)бум” по текст на Евгений Гришковец се изявява  като актьор-режисьор и съавтор, с него участва на два фестивала, като през есента на 2011година по покана на проф. Стефан Данаилов играе на ЕМТФ „Сцена на кръстопът”. Соло пърформансът й „Chrono dance”(2012) по интервюта на хореографа Мила Искренова е осъществен с Добромир Мързов-а.к.а DJ Soulmate. През 2013 г. режисира театралния моноспектакъл „SOS, ЛЮБОВ!” по романа на Ф.Бегбеде „Любовта трае три години” със съдействието на програма „Варна – територия на творчеството”- Община Варна. Модератор е автор и модератор на кинолектории, провеждани  в отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Артистичен директор на форума, който се провежда във Варна: „5 и 1|2 скандинавски визии за култура” – независим проект посветен на съвременното скандинавското кино, литература, музика и др. Елица Матеева е член на Националното общество на независимите критици. Продължава да пише активно театрална и филмова критика за различни специализирани издания. Продължава да вярва, че има смисъл да се прави култура във Варна, въпреки ограничеността на местния пейзаж и някои културни институти.

Петър Антонов е възпитаник на професор Снежина Танковска (НАТФИЗ), изпълнител на една от главните роли в дебютния филм на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ и в дебютния игрален филм на Стефан Командарев „Пансион за кучета“, по-късно мигрира в Италия, където преподава актьорско майсторство. Тази година се завърна с моноспектакъла „Едуард“ по сценарий на режисьора и писателя Радослав Гизгинджиев. Петър Антонов е роден във Варна и е един от възпитаниците на Братя Райкови в „Щурче“.

Сподели в: