Премиера на "Царство земно" от Тенеси Уилямс в Народен театър "Иван Вазов"

Народен театър „Иван Вазов”
Камерна сцена
Премиера 25 януари 2013 г.
Начало 19 ч.

Превод – Кръстан Дянков

Режисьор – Елена Панайотова
Сценография – Анна Кирилова
Композитор – Асен Аврамов

Участват – ИВАН ЮРУКОВ, НОНА ЙОТОВА, ДАРИН АНГЕЛОВ

Ексцентричен, странен, влязъл в разрез с нормите и морала на обществото, едновременно с това невероятно талантлив, ако ли не и гениален писател, Тенеси Уилямс оказва най-силно влияние върху американската драма на двадесети век.
Истинското име на Тенеси Уилямс е Томас Ланиър Уилямс ІІІ, роден е на 26 март 1911 г. в Кълъмбъс, Мисисипи, типичен южняк. Стилът му се определя като „южняшка готика", макар че не в цялото му творчество „дълбокият" американски Юг е централната тема.
Творческото му наследство обхваща двадесет и пет пиеси, десетки едноактни пиеси и филмови сценарии, три романа, над шейсет разказа, над сто стихотворения и една автобиография.
Носител е на две награди „Пулицър” за „Трамвай „Желание” през 1948 г. и за „Котка върху горещ ламаринен покрив” през 1955 г. Пиесите „Стъклената менажерия” и „Нощта на игуаната” са носители на наградата на Кръга на нюйоркските театрални критици, а „Татуираната роза” получава „Тони” за най-добра пиеса през 1952 г.
Пиесите на Тенеси Уилямс се нареждат сред върховите постижения на американската и световната драматургия през ХХ век.
Екранизациите по негови произведения са над 70. Част от тях отдавна са се превърнали във филмова класика на ХХ век, открояващи се с уникални актьорски изпълнения.
Както често се случва, самият Уилямс не е получил „Оскар”, въпреки че е бил номиниран два пъти – за сценариите на „Трамвай „"Желание" и „Бейби Дол".
Тенеси Уилямс умира при доста странни обстоятелства на седемдесет и една годишна възраст в нюйоркски хотел, на 25 февруари 1983 г. Брат му Дейкин твърди, че е бил убит, а според полицията смъртта му е свързана с наркотици.

„Всички живеем в горяща къща. Не можем да позвъним на пожарната. Няма изход. Можем само да гледаме през прозореца на втория етаж как гори нашия дом.”
Т. Улиямс

Сподели в: