Премиера на "Хронографът на доктор Коен" от Десислава Томова

На 27-ми януарисряда от 19 ч. в DADA Cultural Bar ще се състои премиерата на романа "Хронографът на доктор Коен" от Десислава Томова (издателска къща: „Алфатрадо”). Откъси от книгата ще прочете актьора Петко Каменов в акомпаанимент на пиано с джаз пиеси от Александър Нейчев.

"Хронографът на доктор Коен” е написана в жанр фантастичен реализъм. В нея се преплитат реалността и фикцията. Героинята се намира в гранично състояние. Целта е под формата на трагикомедия да се предостави избор на младата жена, която макар и травмирана от мрачната реалност, в която е живяла, има желанието и силата да контролира сама живота си.

Застъпено е уличното изкуство като система от знаци. Авторката Десислава Томова прави интерпретации на местата, които обитава героинята в романа. Показват се различни аспекти на съвременния начин на живот – ситуациите, в които изпада героинята са с актуално звучене – снимки със селфиобувки, улични протести, разходка с алтернативно средство за придвижване като сегуей и пр.
 
Идеята на филма е да видим изповедта на едно момиче, което през годините на преход в България отчаяно се опитва да си стъпи на краката и да се превърне в жена, да намери своето място в света. Представяне на действителността в една посткомунистическа държава по нов иновативен начин и усещането за живота на една българка, която през цялото време пътува навътре към себе си. Тук си дават среща социалната политика, икономиката, външната и вътрешна политика, градската среда и неизменното изкуство, което извира от Рени и е около нея. Стремежът е да се покаже различното в съвременния свят и да уловим неговата рефлексия у нас.

Книгата е културно пространство, което показва как героите му се опитват да играят активна роля в своята общност. Какво се случва със съвременният човек? Променили ли сме начина си на приемане на света и комуникацията си с околните? Дешифрираме ли трансформациите на света, в който живеем? Носителите на различни култури разкриват специфични нюанси от тях.

Вече се работи и по проект за филм по книгата.

За авторката:
Десислава Томова е родена в София. Завършила e Бакалавърска програма по "Персонифицирана аудиовизуална журналистика" и Магистърска програма "Театрална режисура в европейски контекст" в Нов Български Университет. Работи като журналист, сценарист, артмениджър и копирайтър. През 2014 година живее няколко месеца в Барселона по програмата „Еразъм за млади предприемачи”. От 2012 година до момента е част от екипа на Международният филмов фестивал София филм фест. 

"Хронографът на доктор Коен"
(резюме)

Младата българка Ренета Аронова е подложена на силен стрес, което я отвежда при д-р Хранов, в частна психиатрична клиника. След мъчителни години на опити да се измъкне от подтиснатото си състояние Рени получва покана да замине за Барселона. Тя не е емигрант, отива по програма за културен обмен и участва в местна експериментална театрална трупа. Режисьорът, може би защото е гей, има особен прочит на пиесата, която поставя („Хамлет”). Той предлага на българката (Рени) ролята на датския принц, но когато при репетициите напрежението ескалира, режисьорът решава да потърси помощ за актрисата от свой приятел психиатър.

Срещата между Рени и д-р Коен става в елитен хотел, където се провежда конгрес на психиатрите от Европа. Лекарят решава да въведе  пациентката в хипноза като за целта използва като махало стар джобен часовник, който е бил притежание на Зигмунд Фройд. При отваряне на капака, прозвучава механична мелодия от латерна, която трябва да постави край на хипнотичния сеанс и да върне Рени към реалността.

По време на хипнозата всички тези подтиснати спомени като парчета от пъзел се сглобяват пред изумения д-р Коен. Той е поразен от разкритията, които прави. В процеса на сеанса психоаналитика получава сърдечен пристъп и колабира. Часовникът на Фройд пада под един фотьойл и Рени трайно остава в хипнотично състояние, където съзнанието и е фиксирано в миналото. Тя напуска хотелския апартамент, без да помни как и защо е попаднала там. Но в лобито на хотела се сблъсква със стар познайник – д-р Хранов, който е участник в международен форум. За Рени това е неочаквана среща с човека, който я е лекувал.

Единственото, което може да върне отново Рени към реалността е звука от музикалния хронограф на д-р Коен. Един ден тя попада в антикварен магазин на „Ла Рамбла”, където часовникът я „намира” в ръцете на един клиент. Тя разпознава ценния предмет. Продавачът пуска познатата мелодия на купувача и тя отново идва на себе си. 

Накрая героинята успява да открие пътя към наранената си душа. Разбира неща, които стоплят сърцето й и променя радикално живота си към по-добро.

Снимка 2 – авторката, Десислава Томова пред обиктива на Алберт Барух.

Вижте още:
Десислава Томова: Творческите ми пориви са винаги провокирани от голямото страдание и копнежа по нещо непостижимо

Сподели в: