Премиера на „Хофманови разкази” от Жак Офенбах

За публиката името на композитора Жак Офенбах се свързва с комичните оперети и най-вече с великолепната творба „Хубавата Елена”. В края на живота си, композиторът пристъпва към операта „Хофманови разкази”, в която разгръща своята творческа зрялост. Драматургията е виртуозно развита, пред различните персонажи стоят сложни вокални и актьорски задачи. Операта е позната със своята „Баркарола” – прочутият дует на Никлаус и Жулиета. Брилянтната мелодика в интермедиите, красивите дуети и ансамбли правят операта любима за всички, които са се срещнали или чуват за първи път музиката на „Хофманови разкази”. Трите приказки са различни като сюжет и музика, с много силна драматургия, а това е истинско предизвикателство за режисьорската работа. Темите са дълбоко човешки, философски мъдри и непреходни и това позволява на режисьора Пламен Карталов да води свободно фантазиите си към лабиринтите и метаморфозите на действието от личния си поглед и естетически вкус.
За ролята на Хофман той е поканил Костадин Андреев, Калуди Калудов, Лъчезар Пръвчев – всеки един от златните тенори на България ще създаде различен образ като визия и вокална интерпретация. Хофман е може би един от най-богатите в актьорски аспект образи в оперната драматургия. В ролята на различните превъплъщения на злото ще видим Юлиян Константинов, който ще изпълни четирите партии – на Линдорф, Копелиус, Дапертуто и Доктор Миракъл. Режисьорът предлага и друг вариант – тези роли ще бъдат поднесени от трима изпълнители – Димитър Станчев, Александър Крунев и Ангел Христов. Ролята на куклата Олимпия ще бъде изпълнена от младата певица Диана Василева, която след Царицата на нощта и Лакме прибавя още една мечтана роля към своята биография. Втората любима жена на Хофман – Жулиета ще видим изпълнена от Нидия Паласио и Цвета Сарамбелиева, а образът на нежната Антония ще бъде пресъздаден от Радостина Николаева и Мариана Попова. Александрина Стоянова ще дебютира на Софийска сцена в ролята на Никлаус. Участват още Елена Чавдарова-Иса, Иванка Нинова, Стефка Минева, Даниел Острецов, Красимир Динев, Петър Найденов, Стоил Георгиев, Емил Угринов, Пламен Папазиков, Мирослав Андреев, Кирил Хафезов и др. Диригент Велизар Генчев. Авторите на декора и костюмите са художниците Любомир Йорданов и Даниела Йорданова.

Премиерата на „Хофманови разкази” е на 22 май от 19.00 часа, а следващите спектакли са на 24 май от 15.00 часа, 26, 28, 29, 30 май от 19.00 часа, 31 май от 16.00 часа
Билети на касата на Операта, www. bgbileti.com, www. eventim.bg

Повече за Офенбах.
60-та годишнина от живота си Офенбах — този остроумен присмехулник, замисля романтична опера, която да съдържа не само теми и сюжети от про­изведения на най-романтичния от немските романтици – писателя Ернст Теодор Амадеус Хофман, но и главното й действащо лице да е самият Хофман. Мечтателите от приказките му са обединени в един герой, който през це­лия си живот търси своя идеал. В малка кръчма, обкръжен от прияте­ли, той разказва любовните си истории. Сега е влюбен в артистката Стела, преследвана от съветника Линдорф. Стела обединява образите на всички жени, обичани от Хофман, а Линдорф — образите на неговите вра­гове. Първата от трите истории на Хофман е за любовта му към дъще­рята на физика Спаланцани, която се оказва кукла. Пред очите на поета неговият враг Копелиус я счупва и така унищожава вярата на Хофман в любовта и красотата. Във втората история, подучената от злодея Да-пертуто куртизанка Джулиета, прелъстява Хофман и го подстрекава да убие съперника си. След това, надсмивайки му се, го изоставя. Последни­ят разказ е за любовта на поета към тежкоболната певица Антония, на която й е забранено да пее. Доктор Миракъл /новото въплъщение на зло­то, преследващо Хофман/, кара момичето да пее и тя умира. В епилога, умореният Хофман заспива, а в кръчмата влиза Стела. Когато поетът се събужда, около него няма никой. Линдорф е отвел и Стела. Много години Офенбах е развличал публиката, но в последната си творба до­стига до драмата на самотата и разбитите илюзии, представена с романтична тъга, ирония и трагична гротеска. Композиторът разказва за последен път ед­на мъдра, печална, но обаятелна музикална приказка. Офенбах не доживява премиерата на „Хофманови разкази", която се е състояла в Опера Комик в Па­риж на 10 февруари 1881 година.

Сподели в: