Премиера на филма Карго: изгубена невинност““

На 13 декември 2007 г. от 18:00 часа в кино „Одеон”  беше премиерата на документален филм посветен на борбата с трафика на хора „Карго: изгубена невинност”. Инициатор на събитието е Националната комисия за борба с трафика на хора.

Събитието беше открито от г-н Даниел Вълчев, Заместник-министър председател и Председател на Националната комисия за борба с трафика на хора, Н. Пр. г-н Джон Байърли, Посланик на САЩ в България и г-н Майкъл Кори Дейвис, режисьор и сценарист на филма. На премиерата присъстваха   представители на държавни институции, неправителствени организации и дипломатически мисии.

Преди прожекцията на филма, Посланикът на САЩ връчи сертификат на г-жа Недялка Попова, прокурор от Пазарджик, за нейната работа по случаи на „трафик на хора” и „склоняване към проституция”. Прокурор Попова е сред водещите фигури в разработването на нови методи за събиране на доказателства по случаи на трафик и по работа с жертви.

Премиера на документалния филм „Карго: Изгубена невинност” (www.cargoinnocencelost.com) е част от кампанията "16 дни срещу насилието”, която Националната комисия за борба с трафика на хора стартира на 25 ноември 2007 г., когато отбелязваме Международния ден за борба с насилието срещу жени.

„Карго: изгубена невинност” е документален филм, разкриващ тъмния свят на престъпността и порока на секс трафика, чрез завладяващи интервюта с високопоставени държавни служители, жертви на трафик и представители на неправителствени организации. Филмът показва как секс трафикът се е превърнал в индустрия с $ 9 млрд. оборот и изследва причините, поради които това престъпление все още остава скрито в световен мащаб. „Карго: Изгубена невинност” е вторият проект на тема трафик на хора на режисьора Майкъл Кори Дейвис, който спечели голямата награда на Холивуд Филм Фест през 2005 г., с филма си „Открадната светлина”, (www.svetlanasjourney.com), създаден по истински случай с 13 годишно българско момиче станало жертва на трафик.

Национална комисия за борба с трафика на хора  е създадена на основание на чл. 4 от Закона за борба с трафик на хора и има за цел да определя и ръководи прилагането на националната политика и стратегия в областта на противодействието на трафика на хора.

Националната комисия, която е орган към Министерски съвет, организира и координира взаимодействието между отделните ведомства и организации по прилагането на закона. Работи за предотвратяване на трафика на хора и за защита, възстановяване и реинтеграция на жертвите на трафик.

Ежегодно разработва и представя за утвърждаване от Министерски съвет Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Създава организация за проучване, анализ и статистическа отчетност на данните във връзка с трафика на хора и организира провеждането на информационни, разяснителни и образователни кампании за лица от рисковите групи на трафика на хора. Ръководи и контролира дейността на местните комисии и центровете за закрила и помощ на жертвите на трафика на хора и участва в международното сътрудничество за предотвратяване и противодействие на трафика на хора.
 
Майкъл Кори Дейвис
е нюйоркчанин, роден е в Бруклин. От девет годишна възраст започва да се изявява на сцената. Веднага след дипломирането си Майкъл се включва в актьорския екип на телевизионния сериал "Всички мои деца". Същевременно работи в много от театрите на Ню Йорк.

В името на кариерата си, Майкъл напуска Ню Йорк и се премества в Лос Анжелис. Като част от неговите изяви в Ел Ей могат да се споменат участията му в множество независими филмови продукции, повечето от които печелят престижни награди. Трябва специално да се отбележи и постоянната му роля в телевизионния сериал "Дързост и красота". Майкъл притежава продуцентска компания, която успешно се развива в сферата на телевизията и киноиндустрията.

При многобройните си пътувания и в малкото си свободното време, Майкъл Кори Дейвис активно популяризира сред младежите в Лос Анжелис и както и в целия свят значението на доброто образование. Горд е с наградата, получена за тази му дейност в средното училище за актьорско майсторство "Валехо" в Ел Ей. За повече информация: www.michaelcorydavis.com

Сподели в: