Премиера на "Феноменология на режисьорската интерпретация"

На 31 март от 18:00 ч. в Аулата на НАТФИЗ ще се състои премиера на книгата "Феноменология на режисьорската интерпретация" – книга за режисурата на Николай Ламбрев – Михайловски (издателство "Захарий Стоянов").

Николай Ламбрев – Михайловски е неспокойна и търсеща творческа личност. Над 120 театрални постановки, оперни и музикални спектакли; сценарий и режисура на двайсет серийния телевизионен сериал „Църква за вълци”; режисьор на документални филми за БНТ и над двайсет радиопредавания в програма „Христо Ботев” на БНР; участия като актьор във филми. Ламбрев има сериозни интереси в областта на музиката и литературата. Книгите му с театрални есета и поезия „Пясък” и „Сенки на ангели” бяха посрещнати с интерес в публиката. Години наред той е театрален педагог – преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград.

„Режисьорът се занимава с анализ на битието и човека. Една история превръщат в сценичен разказ не просто заради самата нея, а заради въздействието, което програмираш тя да има върху другите. А другите – това са зрителите в театралната зала. И всъщност вътрешният ти стремеж е: нека са повече хората, които ще възприемат твоите пресъздадени вълнения като свои.”- пише Ламбрев във въведението на монографията, която носи красноречиво подзаглавие: „Пространство на замисъла и структурирането на театралния спектакъл – философски и методологически аспекти на режисьорското творчество”. Неслучайно  Ламбрев твърди, че драматургичната творба има три свои раждания: спектакъл на автора(драматурга), спектакъл на режисьора и спектакъл на зрителя. Такава е антропологията на действието, следва описание на територията на замисъла, и актът структуриране, за да се стигне до интерпретацията. Сложна е теорията на режисурата, но не може без нея, за да я има магията на театъра. Книгата, издадена отлично полиграфически е илюстрирана със снимки от спектакли, реализирани от автора.

Сподели в: