Премиера на "Траевремене" – театрална игра с времето и временното

Премиератата на "Траевремене" – новият проект под режисурата на Ида Даниел е на  8 февруари, неделя от 19.30 часа в Студио Прожектиране в УАСГ.

Текстът е на поета Радослав Чичев, а представлението ще събере заедно архитекти, музиканти и актьори, за да си отговори на въпроса: Докато времето трае, как траем времето?

В процеса на създаване на „Траевремене” са включени архитектите Христо Станкушев и  Антонина Илиева (don’tDIY), музикантите Тодор Стоянов и Александър Даниел и актьорите – Елена Димитрова, Мариета Петрова, Мирослава Захова,Александър Митрев, Петър Мелтев, Юлиян Петров и Марий Росен

„Траевремене” е първият театрален проект, който се случва в сътрудничество със Студио Прожектиране – известно сред младите архитекти като пространство за дискусии, работилници и иновативни архитектурни идеи. 

Това е и причината за специалното участие на архитектите от „don’tDIY”, за които работата е свързана и с проекта им „Архитектурата търси култура”. Към арх. Христо Станкушев и арх. Антонина Илиева ще се  включат и студенти от университета, които ще адаптират приземното студио за театралната ситуация в специалната архитектурна работилница по време на репетиционния период.

В „Траевремене” всеки от актьорите едновременно работи с текста и със специално създаден за представлението музикален инструмент, част от специфчния театрален език на проекта. В хода на представлението в пространството на студио „Прожектиране” актьорите ще изпълняват музика и текст, ще населяват създадената от архитектурната работилница среда, и ще се опитат да включат публиката в това необичайно, театрално преживяване на темите за временното и вечното.

Музикалната среда в представлението е дело на Тодор Стоянов и Александър Даниел (познати от Big Banda и Ambient Anarchist). Композиторите са създали музикалните инструменти, добавили са предмети от ежедневието и са вписали тази иновативна звукова среда в театралния език.

Ида Даниел, която познаваме като режисьор на  „Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си, или опорите на обществото”,  „Никой не знае какво му носи късната вечер”,  „Мъртвата Дагмар или Малката кибритопродавачка” и „Да изядеш ябълката”, танцовият пърформанс „No movement No Sound”, проектът „София в ушите ти” и като автор на стихосбирки и преводи е събрала актьори-съмишленици, лица познати от софийската сцена.

С този голям и разнороден артистичен екип „Траевремене” ще изследва не само мястото на времето в театъра, но и временността на театралното преживяване. 

Сподели в: