Премиера на "Там, където загинаха дърветата" – пътеписи от Светослав Иванов

В рамките на Пролетния панаир на книгата, на 20 май от 18.00 часа в книжарница „Хеликон” на бул. Патриарх Евтимий 68 ще се състои премиерата на сборника с пътеписи "Там, където загинаха дърветата" на журналиста от bTV Светослав Иванов. Книгата е от Издателство "Вакон".

Свои впечатления за пътеписите ще сподели журналистът и писател Драгомир Симеонов, сценаристът и писател Иво Сиромахов и основателят на издателство "Вакон” Емил Бонев.

В уникално пътешествие през Ирак, Афганистан, Иран, Лондон, Израел, Палестина, Ливан, Газа, Конго, Либия и Сърбия Светослав Иванов намира истории, които могат да преобърнат представите за света днес.Десетте пътеписа на популярния журналист от bTV, събрани в книгата „Там, където загинаха дърветата”(издателство „Вакон”), срещат публиката очи в очи с хора, които рядко допускат медии до себе си.

За да открие тези истории, авторът се сблъсква с драми, арести, пред очите му умират хора и избухват революции. В текстовете прозират сенките на зловещи личности и се случват събития, които с години не слизат от новинарските емисии. В книгата обаче няма крайни оценки и стереотипи, нито сложни анализи. Всичко е пресъздадено с лекотата на сладкодумен разказвач.
Любопитството води Светослав Иванов, а проницателната му интуиция води читателите по ръба на различията из земите, където „загинаха дърветата“, за да се срещнат с неочаквани хора на най-неочаквани места.

***
„Тази книга не е обикновен пътепис. Тя е по-скоро документален роман за света, който не познаваме.“
Иво Сиромахов

„Само познавачът може да оцени колосалната работа, извършена в екстремните ситуации, в които е попадал авторът. Всички ние трябва да му благодарим."
Проф. д.ик.н. Владимир Чуков – арабист и изследовател на ислямския фундаментализъм

***
Светослав Иванов е част от екипа на bTV Новините от 2007 г. Автор е на десетки документални филми, интервюта и репортажи от горещите точки на света. Носител е на множество престижни награди на гилдията, негови статии са публикувани в някои от най-авторитетните печатни издания в света, сред които британския вестник The Independent. Специализирал е в Организацията на обединените нации в Ню Йорк и Женева през 2012 г. Носител е на наградата „Робер Шуман“ на Европейската комисия за разследването си „Полумесец в Короната“ за ислямистките движения в Лондон. Светослав Иванов трикратно е определян за „Репортер на годината“ от колегите си от bTV. В момента е водещ на предаването „120 минути“, което се излъчва всяка неделя по bTV.

Сподели в: