Премиера на Събота, неделя, понеделник в ТБА

На 28 ноември (сряда) 2007 г., от 19.00 часа в Театър "Българска армия" се играе премиерното представление "СЪБОТА, НЕДЕЛЯ, ПОНЕДЕЛНИК" от Едуардо де Филипо.

превод – Илияна Друмева

постановка
АНДРЕЙ АВРАМОВ

сценография и костюми
НИНА ПАШОВА

музика
КИРИЛ ДОНЧЕВ

За тези, които са забравили и за онези, които никога не са знаели ще  кажем само, че Едуардо де Филипо, авторът на тази смешна история, e ненадминат майстор на неаполитанската комедия.

В широкия диапазон от комично скерцо до патетичен хумор той вгражда своята голяма душа. Вместо жлъчна и горчива сатира, предлага една състрадателна гротеска. “Всички радости и беди минават първо през сърцето ми, преди да се появят на белия лист”, е казвал сам Едуардо, както галено го наричат всички италианци  .

“Събота, неделя, понеделник” е написана 1959 г. и е играна с голям успех и от големи актьори. Франко Дзефирели я поставя в “Олд Вик” с нендминатия сър Лорънс Оливие, а по-късно и в Ню Йорк. Тази пиеса носи забележителна театрална виталност! Уж действието не излиза от рамките на едно семейно жилище. Нещо повече, в началото то буквално е завряно в свещената кухня, където се приготвя неделното рагу. Уж конфликтите не отиват по-далеч от неизменните семейните разправии, които възникват точно, когато е дошло време за почивка, а  въпреки това срещата с тези трогателни, чудати, влюбени и вечно неразбрани смешни герои ни забавлява и умилява. Заедно с това от сцената ще ни омайват и вкусните аромати на неаполитанската  кухня.

Очаквайте  да видите в нова светлина звездите на театъра: Меглена Караламбова и Илия Добрев, Пламена Гетова и Мирослав Косев, Елена Райнова, Радосвета Василева, Вълчо Камарашев, Георги Къркеланов.

На сцената на Театър “Българска армия” дебютират младите актьори Екатерина Стоянова, Леонид Йовчев и Даниел Ангелов.

Още по темата

Сподели в: