Премиера на Страх и омраза в Лас Вегас

На 22 ноември (четвъртък) 19 ч. в зала "Методи Андонов" на Сатиричен театър "Алеко Константинов" издателска къща "Прозорец” представя премиера на книгата "Страх и омраза в Лас Вегас” от Хънтър С. Томпсън. Катя Атанасова ще представи автора и книгата.

Преводачът Вергил Немчев ще чете откъс от култовото произведение. Ще има и прожекция на документалния филм "Страх и омраза на път за Холивуд" с участието на самия Хънтър С. Томпсън.

Книгата, по която е заснет едноименният култов филм с участието на Джони Деп и Бенисио дел Торо – едно свирепо пътешествие до сърцето на Американската мечта.

Хънтър С. Томпсън пътува за Лас Вегас със своя адвокат Самоанеца, за да открият тъмната страна на Американската мечта. Докато фучат по пустинното шосе от Лос Анджелис, те разбират, че има само един начин да изпълнят тази опасна задача – като “се разбият нечовешки”. Въоръжени с дрога в слисващи количества, двамата се хвърлят в маниакален, сюрреалистичен тур из световната столица на показността. Техните рисковани, заредени с химия сблъсъци със служители в казина, полицаи и разнородни представители на американското общество са изпълнени с халюцинации, хумор и кошмарни изживявания. Необуздано смешна, непостижимо оригинална и дълбоко сериозна в същината си, "Страх и омраза в Лас Вегас" е една класическа приказка за рухналата мечта на шейсетте години в Америка.

Авторът е роден през 1937 г. През 2005 се самоубива, като преди това поръчва прахът му да бъде разпръснат с топовен изстрел. Близък по дух до писателите от бийтпоколението Джак Керуак, Алън Гинзбърг, Уилям Бъроуз. Основополжник на гонзо журналистиката.

"Има само две прилагателни, които вълнуват писателите… "блестящ" и "скандален". Хънтър С. Томпсън в пълна степен заслужава и двете."
Том Улф

Вход свободен

Сподели в: