Премиера на стихосбирката на Екатерина Григорова "Дъска по мокрия пясък"

Премиерата на стихосбирката "Дъска по мокрия пясък" от Екатерина Григорова (Издателство "Ерго") ще се състои на 13 януари, вторник, от 18:00 ч, в залата на Унгарския културен институт (София, ул. "Аксаков" 16). Книгата ще представят проф. Милена Кирова и Бойко Ламбовски, а за музикалното настроение ще се погрижи Найден Йотов на рояла.

Повече за книгата:

Поезията на Екатерина Григорова не предлага лесни и еднозначни послания, тя разчита на интелигентни и ерудирани читатели, чието въображение може да се ориентира в сложно кълбо от културни асоциации и внушения. Стихотворенията са по-скоро нетипични за българската лирическа традиция, в която преобладават интимните преживявания и личната изповед. Те впечатляват със своето тематично разнообразие, с богатството от парадоксални, понякога дори абсурдни образи, напомнящи за поетиката на сюрреализма и в същото време подплатени с мисловната задълбоченост и структурните особености на англоезичната лирика. Книга, която се съпротивлява на всичко безцветно и равно в нашето ежедневие.

Милена Кирова

Екатерина Григорова умее да пътува като автор както в световното пространство, така и в най-новата българска лирика. Още първата ѝ книга „Фарадеев кафез“ съобщи, че имаме пред себе си поет с висока способност за надмогване на шока от препусналото битие. В новия си сборник тя е последователно проницателна, ненатрапчиво парадоксална, находчиво помирителна. Ако искате да усетите аромата на понятия като „трендафил“, „марципан“, „стадо пуйки“ в контекста на съвременния технологичен, социален и морален въртоп, това е четивото.

Бойко Ламбовски

Сподели в: