Премиера на стихосбирката на Владимир Левчев "Любов на площада"

На 24 октомври, петък, от  18 ч., в галерия "Натали" на „Гурко“ 38 ще се състои премиерата на стихосбирката на Владимир Левчев "Любов на площада" (Издателство "Скалино").

Новата поетична книга на Владимир Левчев „Любов на площада“, която съдържа стихотворения, писани през последните 35 години. Владимир Левчев ще прочете някои от стихотворенията, включени в книгата, а едно от тях ще видите и като част от изложбата „Вятърът“, която продължава до 30 октомври в галерия „Натали“.

Книгата вече имаше своите премиери през лятото в Созопол и преди седмица в Лондон. Сега и софийската публика ще може да се срещне с поета Владимир Левчев.

За книгата

Тази книга е много изразителна за маниера на писане на Владимир Левчев (приятеля Владо). „Любов, тъга и смърт“ се преплитат в нея, организирани в три отделни дяла, но общото впечатление е достоверно и то е следното: Владо е мощен, учителен, просвещаващ поет, повлиян от високия западноевропейски модернизъм и оттам – от Изтока.
А стихотворенията в памет на Данила и Атинула са малки шедьоври.
Отвори и прочети!

Ани Илков

За автора

Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 г. в София. Автор е на петнайсет стихосбирки, издадени в България и четири стихосбирки, издадени в САЩ, на множество статии и есета, както и на три романа. Превеждал е американска и английска поезия и драма на български. Завършил е История на изкуството в Художествената академия в София.  Работил е като редактор в издателство „Народна култура“. Издавал е независимото списание за литература и публицистика „Глас“, „самиздат“ преди 10 ноември 1989 г. Бил е член на „Екогласност“ и Клуба за гласност и демокрация. След 10 ноември 1989 г. е бил завеждащ отдел „Култура“ във вестник „Демокрация“, заместник главен редактор  на „Литературен вестник“ и главен координатор на „Свободно поетично общество“.

През 1994 г. заминава за САЩ с Фулбрайтова стипендия. Завършва MFA по Творческо писане в American University  в град Вашингтон. Преподава в няколко университета в САЩ. От есента на 2007 г. преподава литература и творческо писане в Американския университет в България, в Благоевград.

Сподели в: