Премиера на "Стихове" на Петя Караколева в "Поетично кафене"

На 23 февруари от 14.30 ч. в Студио 5 в НДК ще се състои премиера на "Стихове" от Петя Караколева. 2014 година е юбилейна за Петя, защото, ако беше сред живите, тя щеше да навърши 70 години и на второ място, Наградата за детска литература, учредена на нейно име от Съюза на българските писатели и община Кърджали, става на 10 години.

За Петя Караколева и книгата "Стихове" ще говори Весислава Савова.

* * *
Поезията на Петя Караколева се отличава преди всичко с две неща:

Първо, тя е необичайна сред стихотворния поток, който се лее от страниците на литературния печат. Необичайна е като светоусещане, маниер на изказ, сгъстена импресионистичност, избор на темата.

Второ, поезията на Петя Караколева е талантлива и съвършена, изказът е точен; фразата, изчистена от литературни паразитизми, звъни. По този начин мисълта получава своя емоционален обем и въздейства върху читателя с цялата сила на художественото слово.

Никола Радев, лауреат на Международната литературна награда „Михаил Шолохов”
17.07.1990 г.

* * *
Петя Караколева е родена  на 28 май 1944 г. в град Хасково. Най-ранните й детски години преминават в Кърджали и в Хасково. Начално и прогимназиално образование завършва в Кърджали. През 1963 г. завършва Английската гимназия в Пловдив, а през 1971 г. – английска филология в Софийския университет “Климент Охридски”. Работи като преподавател и преводач в Кърджали, Перник и София.
През 1978 г.  печели конкурс на Радио София, където работи като редактор в Детска редакция. Член е на Съюза на българските писатели.    

На 35 години е пенсионирана по болест и до края на живота си пише своите книги, превръщайки се в една съвременна Шехерезада, която всеки ден спасява – или заслужава отново и отново –  живота си, съхранявайки на белия лист своя Божий дар: умението да наблюдава и да разказва.

В Радио София осигурява с над 500 авторски предавания рубриките “Лека нощ, деца”, “Добро утро, деца”, “Ранобудно петленце”, “Радиосписание “Светулка”, “Друмник-сладкодумник”, “Хайде да играем”, “Радиотатко”, “Голямото междучасие”, “Зайченцето бяло”, “Педя човек – лакът брада” и др. Извън тези рубрики тя създава и авторските сериали “Петьо, наречен Трошичката”, “Крокодил–Автомобил”, “Комбинат за истински услуги” и др.
С “Комбинат за истински услуги” (по-късно превърнал се в първия роман-приказка в съвременната българската литература “Най-златното злато”) Комитетът за радио и телевизия се представя в Хелзинки, а “Крокодил-Автомобил” получава награда от Фестивала за детски радиопредавания в Токио.

Всяка нейна детска книга се превръща в авторски сериал, реализиран от артистите Слава Рачева, Славка Славова, Надя Топалова, Коста Карагеоргиев, Никола Анастасов, Константин Коцев, Борис Арабов, Асен Кисимов (Радиотатко), Видин Даскалов, Татяна Лолова и др. Музиката е дело на композиторите Борис Карадимчев, Димитър Вълчев, Петър Гюлеметов и др.

По “Сабята на щурчето”, издадена на 7 езика, Петя Караколева  създава моноспектакъл и куклена пиеса, а по поръчка на Киностудия “Бояна” – сценарий за анимационен филм.
По романа-приказка “Най-златното злато” са реализирани театрални постановки. Романът е включен в Препоръчителния списък за начален курс.

“Ох, Зъбчо” – сборник от приказки, песни, стихове, поеми и пие-са, посрещнат с изключителен интерес от стоматолози, педагози  и деца, се превръща в 4-сериен филм – “Лунчо от Луната”, реализиран като комбинация от игрално кино  и  анимация, а песните са включени в учебните помагала  по родинознание за 1-ви и 2-ри клас.

По радиопредаванията й “Балкантон” издава плочите “Вятърка” и “Приказка за Синята поляна”.
До 1991 г. излизат първата част от нейните “сезонни” приказки – “Коледни приказки”, както и романите “Седем живи Марии”, “Къщата сутрин” и “Свестен човек, ти казвам”.
Приживе книгите й се издават в над 400 000-ен тираж.
Умира на 26 декември 1997 г.

Творческото й наследство за деца обхваща 3 романа-приказки; 64 приказки, самостоятелни или обединени в сборници; 7 поеми; 176 песни и стихотворения; 12 пиеси; 2 грамофонни плочи (една приказка и една пиеса); 4-сериен научно-художествен филм, 1 анимационен филм, 3 сценария; 2 учебни помагала.
За възрастни в архива се съхраняват 7 романа, 1 сборник разкази и новели, 6 стихосбирки, 1 пиеса и 1 посмъртно съставен сборник от нейни мисли за творчеството и сътворяването.

През 2004 година Съюзът на българските писатели и община Кърджали учредиха Национална награда за детска литература „Петя Караколева”.

Сподели в: