Премиера на спектакълът Бяс“ от Боян Папазов“

На 12. 12. 2007 г. от 18:00 часа в ДТ  "Гео Милев" – Стара Загора ще се играе премиерно спектакълът "Бяс" от Боян Папапзов.

“Бяс” като съдържание е политически трилър и пиеса за родовия грях и двувековното проклятие, което тегне над един род. Основната сюжетна линия е решението на юристката Рада Фратева да влезе в политиката, основавайки Бежанска партия. Нейният род е от българите – бежанци от Беломорска Тракия и част от концепцията на новата партия е да защитава техните интереси. Победата на тази партия ще направи Рада бъдещ министър-председател. Подобно на днешните политически кампании, в сюжета на “Бяс” не липсва нищо от предизборните страсти и обичайно съпътстващите ги политически интриги, от шантажа, от т. нар. мръсни ризи, чакащи подходящ момент да превърнат петната от човешките съдби в емблеми. Намерението на Рада Фратева да влезе в политиката е застрашено от тъмни моменти в семейната ù история и тяхното изваждане на бял свят. Има една странна жена “без възраст” с необикновеното име Божия (“на Бога”), която знае за тях! Ставайки медиатор между минало и настояще,  Божия по мистериозен начин ще разбули тайните от стари времена. В тях лежат отломките на бивали човешки бури и нечовешки болки, достигнали в своята кулминация до тежки родови  проклятия, които продължават да се проектират от архаичните времена в съвременното битие на героите. Единственото оръжие срещу тях …. е Прошката. Опрощението като символ на дълбокия вътрешен мир на човека, като отрицание на злото, като катарзис на душата и изкупление на клетвопрестъплението. Божия се превръща в Негов проводник.

Ще успеят ли посланията му да хвърлят светлина и да станат мост от тогава към днес? Ще простят ли духовете на мъртвите? Ще се заличи ли грехът им? Ще изчезне ли злокобната сянка на проклятието? Ще бъде ли укротен “бесът”? ….. “Бесът” не като прокоба и вещание за смърт, а като онази деструктивна сила, болест на духа, която безучастно търпим, спотайваме в себе си и живеем с нея… до последния миг, до края.

сценичен вариант и постановка: Пламен Марков
сценография: Мира Каланова
музика: Мартин Каров
пом. режисьор: Георги Георгиев
 
участват
: Йорданка Стефанова – гост актриса, Гергана Данданова, Ивелин Димитров, Елена Азалова, Юлиян Малинов, Мартин Каров и специалното участие на други актьори от трупата на ДТ „Гео Милев”

Пом.режисьор и реквизит: Денка Енчева; Шивач, гардеробиер: Веска Неделчева; Оператор пулт за осветление: Радослав Раднев; Тон техник: Кръстьо Стратев; Сценична група: Кольо Енчев, Начо Генчев, Цвятко Цветков, Таньо Танев, Лъчезар Кънчев
 

 

Сподели в: