Премиера на "След Стената. Преходът в Източна Европа"

На 24 ноември, вторник, от 19:00 ч. в Националния археологически музей в София, ще се състои българската премиера на книгата „След Стената. Преходът в Източна Европа” от Симеон Дянков и Андерс Аслунд (издателство "Колибри"). Книгата ще бъде представена лично от Симеон Дянков и от Иван Миклош – вицепремиер и министър в няколко правителства на Словакия.

„След Стената. Преходът в Източна Европа” е първото по рода си обобщено изследване на икономическия преход в страните от Източна Европа и бившия Съветски съюз след падането на Берлинската Стена. Текстовете за промените в различните държави са представени от водещи политици – участници в събитията. Бившият премиер и президент Вацлав Клаус е автор на изследването за Чехия, статията за Полша е на Лешек Балцерович, за Естония – на Март Лаар. Промените в Словакия са разгледани от Иван Миклош, в Грузия – от Михаил Саакашвили, в Унгария – от Лайош Бокрос, в България – от Симеон Дянков. Бившият български вицепремиер анализира и микроикономиката на прехода в региона. Всички те стигат да извод, че успешните реформи в Източна Европа са дело на визионери, които не се страхуват да предприемат ранни, радикални и комплексни промени.

Сред авторите в сборника са и директорът на Центъра за европейски политически изследвания Даниел Грос, професорът в Женевския международен институт Шарлз Виплош и политологът от Калифорнийския университет Даниел Трейсман.

Място: Националния археологически музей, ул. „Съборна” 2, София

Сподели в: