Премиера на сборник с разкази "Сепок" от Джарот Суджарво

Дружеството Приятели на Индонезия „Нусантара” организира премиера на сборник с разкази "Сепок" на индонезийския писател и поет Джарот Суджарво. Представянето на книгата ще се състои на 17 февруари от 18.00 ч. в Център за чужди езици и култури, зала № 1

"Сепок" е сборник с къси разкази, посветени на България. Всички те са вдъхновени и написани от срещите и впечатленията на автора със страната ни. Ще го представи г-н Красин Химирски от дружество "Нусантара", който е и единствен преводач у нас от индонезийски и преподавател по индонезийски език в ЦИЕК.

Пей Джарот Суджарво е роден в гр. Понтианак, Западен Калимантан на 5 юли 1981 г. След завършване на средното си образование продължава обучението си в Университета Сариана Тамансисуа в гр. Йогякарта, Централна Ява. По време на следването си в университета изучава творческо писане и литература. Проявява интерес към съвременния театър. Работи активно в  Литературното дружество „Пендага” в Йогякарта. Основава Литературното дружество „Калимамбу” и участва в учредяване на Народния културен форум в същия град. Активно се изявява и в Западно Калимантанския студентски форум в Йогякарта.

През 2005 г. в Понтианак създава независима издателска къща „Пиджар Паблишинг”. Дж. Суджарво е не само продуктивен писател, но и покровител на творчеството на млади творци.

Издал е стихосбирките: Трима лелеят словото (2008 г.), Когато думите, когато ние, когато обичаме (2009 г.). Автор е на белетристичните книги: Нулев градус (2005 г.), В Западно Борнео. Паломник на любовта разказва (2006 г.), Легло (2007 г.) Ако моят лаптоп не бе откраднат, тази книга никога не би се появила. Светът на Суджарво – понякога гръмогласно, понякога тихо без шумотевици (2009 г.), както и на публицистичната книга   Понтианакски тинейджър: нима поведението на младите в Понтианак е толкова ужасяващо? (2008 г.).
След посещението си в България през 2010 г. издава издава сборника с разкази Сепок. Пришълец от Калимантан разказва за далечна земя. Повествованието е пронизано от обич към нашата страна и неподправено чувство за хумор. Ето заглавията на някои от разказите: Безснежна зима, Българското сирене и индонезийският ориз, Прекрасната Витоша, Нежно се сипе снегът по дланите ми и др.

Място: ЦИЕК,зала № 1, бул.Тодор Александров № 79
Дата: 17 февруари, 18.00 ч.

Джарот Суджарво участва в Театър София на 30 януари 2011 г. в "Поетичното кафене", за което може да прочетете тук:
Индонезиец разказва бели приказки на януарското „Поетично кафене” 

Вижте още интервю с писателя:
Джарот Суджарво от Индонезия: Любовта се случва всеки ден, не само на 14 февруари 
 

   

        

Сподели в: