Премиера на сборника с пиеси "еМОрфей"

В клуба на Младежкия театър "Николай Бинев", станало вече традиционно място за представяне на драматургични текстове в София, на 25 януари, петък, от 18.00 часа ще бъде представенена книгата на Мая Кисьова "еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник". Издателство Скалино

Сборник от пет пиеси и един актьорски дневник, книгата излиза с финансовата подкрепа на МОНТФИЗ, а артистичният предговор е дело на Слав Бойчев, собственик и художествен директор на най-авторитетната в страната мрежа от школи по актьорско майсторство, музика, танци, творческо писане, рисуване и фотография.

Автор на “еМОрфей” е Мая Кисьова, преподавател в МОНТФИЗ и художествен ръководител на курс “Писателят като Актьор”.

Книгата включва пиесите “Наемателката” (в памет на Станислав Стратиев), “еМОрфей” (писана специално за конкурса на Австрийския П.Е.Н. клуб “Да поговорим за границите”), “Turning Trick”, “Силната” (рефлекс към монодрамата на Стриндберг “По-силната”) и “Еднодвама Розиноси” (писана специално за първия в България конкурс за абсурдистка пиеса “Носорог”, вдъхновен от “Носорозите” на Йонеско).

Актьорският дневник на спектакъла “Безопасни игли / Safety Pins / Английские булавки”, който Мая Кисьова създаде заедно с един от най-добрите автори на хайку в България Петър Чухов (също преподавател в МОНТФИЗ), проследява пътя на независимия уникален творчески проект, въпреки препятствията.

Художник на корицата и на илюстрации към текстовете е Рафаил Георгиев, студент в магистърска програма на Академия за изящни изкуства в Рим.

Съвременни теми, увлекателен диалог, изключителен актьорски усет и любов към всеки един от персонажите по време на създаването му – вярваме, че пиесите ще предизвикат вниманието на режисьори, актьори и театри, чрез които да реализират своя втори живот и на сцената.

Сподели в: