Премиера на романа "Лека нощ, Хамлет" на Атанас Танев

Издателска къща "Жанет 45" и Културен център Тракарт ви канят на  две премиери. Първата е на романа "Лека нощ, Хамлет" от Атанас Танев. И втора на Мая Дългъчева – "ДЕВЕТИ ДОМ".

Романът ще бъде представен от Младен Влашки на 13 декември (понеделник), от 18:30 часа в Културен център Тракарт, Пловдив (Подлез Археологически).

Вход свободен

За автора:

Атанас Танев е роден през 1952 г. в гр. Пловдив. Завършва Българска филология в ПУ „П. Хилендарски“. Един от основателите на първата частна книжарница в България след промените. Водещ на телевизионното предаване за литература „Книжарницата“ по Пловдивска обществена телевизия. През 1996 г. излиза дебютната му книга с миниатюри „Без време и място“ (ДИ „Хр. Г. Данов“), а през 2001 г. – романът „Понякога“ (изд. „Аргус“), номиниран за награда „Пловдив“. Продължава да живее и работи в родния си град.

За книгата:

Клео Протохристова
„…Експериментът в романа „Лека нощ, Хамлет“ се състои в проектирането на една драматична житейска ситуация (психическото заболяване на главния герой и произтичащите от него проблеми от по-общ житейски, но най-вече междуличностен характер) върху парадигмалния сюжет на Шекспировата трагедия. Съотнасянето с Хамлет започва още от проблематичното психическо страдание на героя, внушенията от което се раздвояват между представата за тежка депресия и усещането за откровена манипулация. Действието се разгръща по траектория, която пресича христоматийни моменти от трагедията, засрещнати от аналогични ситуации от живота на героя. Така породеното „насрещно движение“ поема в себе си и директни коментари върху Шекспировия „Хамлет“, изпълнени с оригинални проблематизации, възможни през оптиката тъкмо на конкретния исторически момент, отразен в романа.”

На 15 декември 2010 г. (сряда) от 18:30 часа, ще бъде представена и поетичната книга на Мая Дългъчева – "ДЕВЕТИ ДОМ" от Александър Секулов в Културен център Тракарт, Пловдив (Подлез Археологически).

В изкуството, както и в живота, често се случва двама творци да се срещнат и разминат, без да се разпознаят. Има обаче щастливи изключения и "Девети дом" е едно от тях. Той приютява стихове на поетесата Мая Дългъчева и техни визуални реплики с елементи на вчувстване от художника Иван Димов. "Девети дом" е къща и плод, махало и аксесоарно допълнение, бездна и урок по история, разказан от бивши ангели. Казано иначе, "другата приказка" – от образи, повикани от думите, за да им придадат нов смисъл.

Вход свободен

Мая Дългъчева е родена на 05.05.1967 г. в гр. Стара Загора. Пише поезия и детски приказки, пиеси, песни.
Автор е на стихосбирките: "Семки от ябълката" (2000, ИК “Марица”), "Друга приказка" (2005, ИК “Жанет 45”); “Другая сказка” (в превод на руски, 2007), “Друга прича” (в превод на сръбски, 2007), “Девети дом” (2010, ИК “Жанет 45”)

Сподели в: