Премиера на романа "Измама" от Мартин Ралчевски

На 7 ноември от 18.30 ч. в книжарница "Хеликон", бул "Цар Освободител" 4, ще се състои премиера на новата книга на Мартин Ралчевски "Измама". Водещ на срещата ще бъде Калин Терзийски.

Четиригодишната дъщеря на Борис и Кристина пострадва тежко при игра. Необходима е сложна операция. Сумата обаче е твърде висока. Притиснат от спешността на ситуацията Борис избира най-страшното. За да плати операцията той решава да изтъргува живота си!

* * *

„Измама“ е петият роман на Мартин Ралчевски. За мен с него авторът се утвърждава като писател. Роден е през 1974 г. в София. Завършва теология и география в СУ „Св. Климент Охридски“. По настоящем живее в Англия. Неговите романи: „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“ и „30 паунда“ се четат със стаен дъх, събуждайки много размисли, насочени преди всичко към собственото ни аз. "

Кина Златева

"Красноречиво този прекрасен роман ни разкрива, че човекът изживява и завършва своя път в тъмнина и заблуда тогава, когато е изгубил връзката си с Бога. В същото време ни загатва, че и светостта е част от съвременния свят – тя живее „днес“ и „сега“ и се преоткрива във всеки, който е съхранил в себе си любовта към ближния и готовността да претърпи докрай житейското страдание."

Д–р Росица Колева, „Ортодоксия“, Варшава

* * *

"Много трудно ми е да пиша за книги, особено за такива, които ме интригуват и ми харесват. По-лесно бих се отдал на критика и отричане – но съзнавам, че това е чест феномен, особено в наши дни, особено в България. Лесно е да отричаме и да мразим, но трудно е да харесваме и хвалим. Особено когато става въпрос за произведение на изкуството. Романът „Измама“ е едно от тия произведения на изкуството, които ме хвърлят именно в тия води. И ми се налага да заменя обичайната си настройка на негодуващ и отричащ с по-благородната настройка на харесващ и благославящ.

Да, казах – благославящ. Защото аз искам да благословя този роман. Развит върху истински случай – един от многото потресаващи и тъжни до дъното на самото понятие Тъга случаи, които прелитат покрай нас, блъскат се в нас и ни нараняват, при това – винаги смъртоносно – без да забележим. Всеки ден по един или два такива случая ни убиват без да забележим въобще своята смърт и да пролеем сълза за нея. Защото – както е казал Джон Дън – не питай за кого бие камбаната – тя бие за теб! Когато в този великолепен роман умира един млад и пълен с любов човек – умираме отново и още веднъж Аз, Ти и Той. Един млад мъж иска да спаси своето дете. Като му подари живота си. Като черно и отровно цвете. Тъжна история.

Но аз знам едно друго нещо, което може би не знаят читателите на романа. В който ще видят и философия, и упование и мрачен реализъм. Но те може би няма да знаят, че винаги в дъното му стои една непоколебима надежда. Надежда – с главна буква. Както ние пишем и Бог. И ще ви кажа защо аз я виждам непрекъснато там. Защото Мартин, тоя чудесен разказвач на тъжни истории – е християнин. А който има вяра в Бог, той е сеяч на Надежда. Слава Богу."

Калин Терзийски

Издателство "Сиела"
Страници: 336
Цена 14,00 лв.

 

 

   

 

 

Сподели в: