Премиера на поетично-музикален спектакъл по Яворов и Улав Хуаге

На 23 август,  от 18:30 ч., в Борисова градина, на Лятната естрада, ще бъде представен за първи път спектакълът „Да бъдеш или да не бъдеш на 36” по творчеството на П.К. Яворов и Улав Хауге.

В спектакъла участват актьорите и музикантите:  Йоана Буковска, Руслан Купенов, Александър Митрев, Божидар Попчев, Мариана Йотова, Константина Ханджиева, Венко Захариев, Марина Попова, Васил Дипчиков. Превод на поетичния текст: Димитър Коцев, Любен Павлов,Trygve Anghuse (Норвегия).

Компилацията между двамата творци е възможна поради тяхната обща чувствителност, поетика и изразителност в крайностите на изказа и светогледа им. Спектакълът „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ е в стила на джаз-сешъна, среща на противоречията и паралелите, в който чрез актьорските интерпретации се представят в диалогична форма подбраните творби на двамата поети.

На сцената в Борисова градина ще видим музикален и танцов пърформанс, основан на творчеството на двамата поети. Всеки стих ще е съпроводен от класическа или джаз музика. Хореографията е на Константина Ханджиева. Сценографията е в черно-бял цвят, а музиката и песните са специално композирани от  Руслан Купенов, по текстове на Пейо Крачолов Яворов и Улав Хауге.

Спектакълът ще се играе в:

София – на 23 август, 18.30 ч., Борисова градина, лятна сцена
Поморие- на 31 август, 20.30 ч., Лятно кино "Яворов"
Чирпан – на 5 септември, 20.00 ч., Открита сцена на къща-музей "Яворов"
София – на 7 септември, 19.00 ч., Централни Софийски хали

Събитието е посветено  на 100-годишнината от смъртта на Яворов (1878-1914) и 20-годишнината от смъртта на норвежеца Улав Хауге (1908 -1994).

Улав Хауге е един от бележитите норвежки поети – модернисти на 20 век, който цял живот е бил градинар в собственото си имение, където е роден и се е самообразовал от огромната библиотека, която е притежавал. Превежда на норвежки едни от най-великите европейски поети и черпи вдъхновение за модернистичната си колекция стихове от класическата китайска поезия.

Художественият проект „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ ще се реализира с подкрепата на Министерство на културата, отдел „Култура“ към Столична Софийска община и частни спонсори и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Ще бъде заснет документален филм, отразяващ турнето на проекта „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“.

Медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия.

Прочетете още:
Неделен биг бенд празник в парка "Заимов"
Цитати от Самюел Бекет и Пенчо Славейков грейват на билбордове в София

Сподели в: