Премиера на поетичната книга „Митология на съня” от Влада Урошевич

Културно-информационният център на Р. Македония в София,
книжарница "Хеликон – България" и
издателство „Ерго”

Ви канят на

официалната ПРЕМИЕРА
на поетичната книга „МИТОЛОГИЯ НА СЪНЯ” –
избрано от македонския поет
ВЛАДА УРОШЕВИЧ
(превод Роман Кисьов, под редакцията на Любомир Левчев)

Книгата ще бъде представена от Любомир Левчев, Роман Кисьов и д-р Йордан
Ефтимов, със специалното участие на автора Влада Урошевич.

Четец Николай Урумов, водещ Васко Шутаров.

Заповядайте в книжарница "Хеликон – България" (София, грандхотел
„България”, бул. „Цар Освободител” 4), на 28 май, вторник, от 18.00 ч!

Автографи, местата са ограничени!

ВЛАДА УРОШЕВИЧ
Влада Урошевич е роден през 1934 г. в Скопие, Р. Македония. Поет, белетрист, есеист, преводач, литературен и художествен критик, съставител на антологии –
едно от най-изтъкнатите, представителни имена на съвременната македонска литература и един от най-видните поети на Източна Европа.
Завършил е Философския факултет в Скопие. Бил е редактор в Телевизия Скопие и списанието „Разгледи”. Дългогодишен професор по сравнителна литерату-ра в Скопския университет. Академик – член на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ), член-кореспондент на международната „Академия Маларме” в Париж, редовен член на Европейската поетична академия в Люксембург и член-кореспондент на Сръбската академия на науките и изкуствата.
Член е на Македонския ПЕН-център и на Дружеството на писателите на Македония.
На македонската литературна сцена се появява през 1954 г. През 1959 г. публикува своята първа книга – стихосбирката „Един друг град”. Следват многобройни книги от различни жанрове: петнадесет поетични книги, седем – с критика и есета, пет романа, три сборника с разкази, две книги със записки и пътеписи, две книги за живописта. Цялото му многообразно литературно творчество е издадено в десет тома с избрани произведения (2004 и 2005 г.).
Носител е на редица престижни национални и международни награди, между които и правителствената награда на Р Франция „Княз на Ордена на изкуството и
литературата” (1987 г.).
Превеждан е на много езици в света, както в отделни книги, така и в многобройни литературни издания. Той самият е активен преводач, предимно от френски – превел е най-значимите френски поети от 19 и 20 век: Жерар дьо Нервал, Шарл Бодлер, Артюр Рембо, Гийом Аполинер, Блез Сандрар, Андре Бретон, Анри Мишо, Ален Боске и др.
Съставител е на многобройни антологии, между които: Френска поезия – ХХ век (1972), Антология на фантастичния разказ в югославските литератури (1978),
Антология на френския сюрреализъм (1993), Антология на кратката прозаична форма във френската литература (1994), Златна книга на френската поезия (1996) и много други.
Трябва специално да се отбележи, че през далечната 1969 г. Влада Урошевич е преводач (заедно с Десанка Максимович, която превежда Елисавета Багряна) от
български на сръбски език на Антологията „Българска поезия на ХХ век” (от Яворов до Любомир Левчев, съставителство и предговор: Милан Гюрчинов),
която излиза в бивша Югославия, в Библиотека „Орфей” на едно от най-реномираните издателства в Белград – „Нолит”.

ЗА КНИГАТА „МИТОЛОГИЯ НА СЪНЯ” ОТ ВЛАДА УРОШЕВИЧ

Автор: Влада Урошевич (Р Македония),
„Митология на съня” , избрани стихотворения,
Издателство „Ерго”, София, 2013,
Съставителство, превод, предговор и оформление Роман Кисьов, с предговор от (и под редакцията на) Любомир Левчев, с графични колажи на автора – Влада Урошевич, създадени от него специално за това издание.
Изданието е подкрепено от международната литературна мрежа „ТРАДУКИ”.
Книгата „Митология на съня”, в съставителство и превод на Роман Кисьов, включва стихове на Влада Урошевич от първите до последните му поетически книги.

„Митология на съня” не е обичайно „избрано”, книгата не е хронологична ретроспекция на неговата поезия, но е композирана на семантичен принцип, като по този начин тя има повече концептуален характер на съвсем нова книга – изключително цялостна в многообразните тематични реминисценции и поетични състояния и послания.
„Митология на съня” носи всички „отличителни белези” на най-доброто от поезията на Влада Урошевич.
„Влада Урошевич отговаря на това свое царствено име. Той е един от последните чудотворци в световното царство на поезията, завоевател на сърца. (…) Поезията на Влада Урошевич не е скривалище на тайни. Защото самата тя е тайнство. (…) Да, стиховете му са един безкраен празник на метафорите.”
Любомир Левчев

„Поезията на Влада Урошевич е експлозия на въображението, което ни отвежда в непознати, измислени или отдавна забравени, фантастични светове… Тя ни отвежда в загадъчното митологично време, в измерения, населени с чудеса и вълшебства, където дори и мракът е озарен от тайнствена, приказна светлина. Това е една изключително свежа и модерна поезия, която е характерна с това, че винаги изненадва… Поезия на мъдрец, който вижда невидимото през очите на любознателно дете, което си играе с многоцветни и различни светове.”
Роман Кисьов

Сподели в: