Премиера на поетичната книга „И всички въпроси” на Яна Копчева

На 26 юни, от 19:00 часа в столичния TheEgg Bar (ул. “Лом” 1, зад Булбанк), ще се състои премиерата на поетичната книга „И всички въпроси” на Яна Копчева.

Стихотворенията на Яна са като поетично „Лего” – тя задава темата (най-често от серията “Creator”), опакова парченцата в лист хартия и го поднася пред любопитните ми очи, а аз имам възможността да направи от Яниния свят свой собствен. Понякога нейният е по-добър, понякога – моят, но тук притежателните местоимения са излишни. Защото светът, създаван от поезията на Яна е все един – истински.
Радостина А. Ангелова

Стойностната поезия задава въпроси, Яна Копчева не се страхува да ги зададе още в първата си книга. По своя си начин – без маниер, чистосърдечно, с отворени към читателите сетива. Книга, която със сигурност ще знаете къде точно се намира на етажерката.
Владислав Христов

Думи, които можеш да опипаш с пръсти. А после да оближеш пръстите.Езикът се сглобява естествено в ежедневните усещания, котки и кестени ,птици и бонбони се събират в една уютна поезия, в която ти се иска да присъстваш и ти. Между запетайките, деминутивите, многоточията, внимателните по фотографски наблюдения. Между думите, опрели една в друга. Да наблюдаваш и да си наблюдаван. Поезия на детайлите и осезанието, на вкуса, мириса и допира. Подобно Амели Пулен, Яна те кани да се запознаеш с постигането на ежедневната й магия.То е като да те подуши котешко носле. Да ти духнат в очите. Като да те хване Яна за ръката. Позволи й.
Марица Колчева

Това е поезия на подвижната гледна точка, която улавя детайла (или аз-а), проследява връзката му с пейзажа (или третото лице), за да заснеме яркостта на цялото – чак от птичи поглед. Умението на автора да сменя ракурса оправдава спорадичноста на метафората, понеже поетическата образност съществува в очакване на обектив – дори от "самоснимачка". Същата дарба предпоставя почудата и въпросите. А какво е поетът, ако не вечно питащо дете?
Илиана Илиева

За авторката:

Яна Копчева е родена през 1985 г. в гр. Враца. Завършила е СУ "Свети Климент Охридски", специалност "Предучилищна и начална училищна педагогика" степен бакалавър и магистърска програма "Информационни технологии в началното училище" към същия факултет. Живее е гр. София, където и работи като начален учител. Интересите й са в областта на фотографията. Има няколко участия в различни фотографски проекти. През 2011 г. нейната дебютна поетична книга, „И всички въпроси” е сред номинираните в V Националeн литературен конкурс на издателство „Хермес” за първа книга. „И всички въпроси”се издава благодарение на фондация "Lexema", съвместно с ИК “Пергамент”. Редактор на книгата и дизайн на корицата: Иво Рафаилов.

Сподели в: