Премиера на "От книгата на живота" от Мариана Еклесия

На 23 февруари от 14.30 ч. в Студио 5 в НДК, в програмата на "Поетично кафене" Мариана Еклесия ще представи сборника си с разкази "От книгата на живота" (Издателство "Изток-Запад", март 2013).

"Героите в тези 52 разказа не са плод на художествено въображение, а са съдби от голямата и сложна Книга на Живота. Те са разнообразни срещи, вплетени в творческите пътища на авторката, посветила се на мисията да помага на нуждаещи се в труден за тях момент. Докато четем, вероятно повлияни от съвременното кино и литература, ще очакваме винаги доброто възмездие да победи. Но в реалностите на живота не винаги е така. Тук ще срещнем болка и разочарование, за които хората питат „Защо е така?”
Дали ще повярваме на майката, простила и нахранила убиеца на своя син? Ще съчувстваме ли на затворника в Швеция? Ще похвалим ли момичето, което само отглежда бебето си?… Това всеки сам ще реши. Но заедно с литературната действителност неминуемо ще се замислим за собствения си път и най-вече за потребността да стоплим сърцето си, като направим нещо добро за другия.
Струва си да прочетем тези житейски примери, още повече, че са написани увлекателно, мъдро и с искрена съпричастност."

Василка Гарелова

Повече за Мариана Еклесия:
Мариана Тинчева Еклесия е родена през 1950 г. в град Плевен. Завършила е Международен туризъм във Варна (1972), Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охлидски” с паралелен курс „Основи на дипломацията” (1997). През 1994 г. приема духовното име Еклесия (църковна). Работила е като екскурзовод и журналист. Автор е на 14 книги проза, поезия, публицистика; около 700 статии в различни медии. От 2008 г. е в секцията по скулптура в Художествената академия, където прави пластики от бронз и дърво; организирала е седем самостоятелни изложби в столицата и сраната и със свои произведения илюстрира някои от книгите си. Изпълнява рецитали, съпроводени с авторски изложби в София и градове. От 1993 г. живее и работи в София. От 2010 г. е член на клуба към ЮНЕСКО за литература, изкуство, наука в Атина. Изнася авторски рецитали в София и други градове на страната. Удостоявана е с национални литературни награди за поезия и проза.

Има издадени няколко книги – поезия и проза: романът "Сън срещу събота", който е посветен на плевенската учителка Анастасия Димитрова, отворила през 1841 г. първото светско училище за момичета в една от килиите на църквата "Св. Николай" в Плевен; биографичната повест „Живот за вярата” (2003 г.), която е преведена на английски език; „Училище по благочестие” – сборник на християнска тематика с разкази за деца и ученици (2007 г.); „Непорочната жертва” – сборник разкази за хора с увреждания (2008 г.); „Пътувания във вярата” – пътеписи от Светите места (2009 г.) "Второто пристигане на малкия принц". Удостоена е с национални литературни награди за поезия и проза.

За Поетично кафене:

На 23 февруари, неделя, от 14.30 ч., в Студио 5 в НДК, ще се състои "Поетично кафене". Темата е "Пей, сърце!" Срещата включва четене на стихове по зададената тема. Последният половин час е отделен за 3 премииери на книги, предварително записани в програмата. Вход: 2 лв. срещу консумация от бара.

Поетичните кафенета са традиционни ежемесечни сбирки на Kafene.bg, на които четем стихове и импресии по зададена тема, авторски, но също така и любими чужди творби. Срещите ни нямат състезателен характер, а имат за цел да споделим общата си любов към красотата на поетичното изкуство. Естествено поетите, като хора на изкуството, имат нужда от зрители, затова каним не само автори, но и аплодираща публика, която обича рециталите.

Сподели в: