Премиера на "От Калифорния до Стълпище" – историята на един емигрант

На 31 август от 19:00 ч. в литературен клуб "Перото" издателство "Колибри" ще ни представи Любен Рабчев – една необикновена личност, един „богат и преуспял” човек, сбъднал детската си мечта в Америка, за да направи втори съдбовен избор половин век по-късно – да се завърне в родината си.

Животът си описва в книга – "От Калифорния до Стълпище – историята на един емигрант или как станах богат в Америка".  На премиерата ще присъства и авторът, а книгата ще представи Раймонд Вагенщайн.

„Дългото завръщане е неизбежно, ако прокуденият беглец започне да се „рее между земята и небето“. Да търси спокойствие и смисъл между два бряга – тук и отвъд океана… Освен ако не изгради своя стълба към небето.”

* * *
Любен Рабчев е роден през 1942 г. в с. Бяла Черква, Търновско. От малък изпитвал непримиримост към режима – мечтата му била да избяга през Югославия… Когато разбира, че приятелката му е бременна, вместо да се стресне, се сдобива с кураж. Една затворническа кола ги отвежда към емигрантски лагер край Виена. Шест месеца по-късно в градчето Аамщатен в Горна Австрия се ражда дъщеря му Албена. Така започва одисеята на автора, белязана от множество превратноси с различен знак.

Близо петдесет години след като емигрира в САЩ, Рабчев се връща в България и създава винарско-хотелския комплекс „Седем поколения“ в с. Мечка, на брега на Дунав. Как и защо взема това решение, ще научите от самия него. Като прочетете историята му.

Сподели в: