Премиера на новия роман на Стефан Кисьов "Тайната на рицаря Капулети"

На 15.02.2011 г. издателство „Ера” представя най-новия роман на Стефан Кисьов – „Тайната на рицаря Капулети”. Събитието ще се състои в книжарница „Хеликон” – Гранд хотел България от 18.30 часа.

Авторът е роден на 30.04.1963 г. в град Стара Загора, където завършва гимназия с преподаване на френски език "Ромен Ролан". Учил е в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", в Софийския университет "Климент Охридски" и Парижката Сорбона. В стремежа си да опознае света и да трупа жизнен опит като писател, Кисьов сменя множество професии, но никъде не се задържа за дълго, често пътува и живее в различни градове и държави. Работил е като електромонтьор в трамваен парк, шлосер в химически комбинат, администратор в хотел на Черноморието, сценичен работник в Старозагорската опера, сервитьор в НДК и резиденция „Бояна”, бил е журналист на свободна практика в „Нощен труд”, „Литературен вестник”, „Експрес”, „Банкер” и други вестници. През 1990 година емигрира със семейството си в Швейцария, където остава да живее в продължение на две години предимно в Цюрих, но след това се завръща в България. През 1995 година започва да публикува в "Литературен вестник", където създава и поддържа рубриката "Криминале" в продължение на шест години.
Стефан Кисьов е автор на 60 разказа, пиесата „Гларуси” и на романите „Джубокс”, „Никъде нищо”, „Не будете сомнамбула”, „Твоето име е жена” и „Воайорът и квартирантката”. През 2004 година става първият носител на наградата "ВИК" за романа "Екзекуторът". Пиесата му „Гларуси” е свалена от репертоара на „Театъра на армията” малко преди да бъде поставена, защото е твърде провокативна. Година по-късно все пак е поставена в Благоевградския театър, а няколко години след това – и в Русенския.
В най-новия си роман „Тайната на рицаря Капулети” Стефан Кисьов показва писателския си талант в нова светлина.
Книгата е базирана върху легендата за трагичната любов между Ромео и Жулиета. Историята води началото си от стара италианска приказка и мнозина са творците, изкушени да я преразкажат през вековете. Самият Стефан Кисьов пътува до Италия, прави щателно проучване в библиотеки и музеи и представя вечната любовна история с нови детайли и неочаквана развръзка.
Монтеки и Капулети – двама рицари в Светите земи, намират златен свитък с текст на староарамейски. В последвалия дуел за ценната находка Монтеки загива от оръжието на бойния си другар.
Години по-късно, на смъртния си одър Капулети изповядва на отец Лоренцо греха си, станал причина за нестихващата омраза между двата рода. Но златният свитък крие много по-страшна тайна, която излага на риск бъдещето на християнството. Междувременно отецът е въвлечен в невъзможната любов на Ромео Монтеки и Жулиета Капулети. А свитъкът ще се окаже единственото спасение за обречената им връзка.
Каква всъщност е съдбата на двамата влюбени, разкрита ли е древната тайна – тези мистерии са биещият нерв на този вълнуващ роман. Истинско приключение в Ренесансова Италия – с цялата й пищност и разгул, с възхода и падението на нравите…

„Стефан Кисьов е сред най-перспективните съвременни български белетристи.”
Борислав Гърдев

„Стефан Кисьов – един от малкото писатели на прехода,
които пишат за непреходни неща.”
Христо Бойчев

„Стефан Кисьов е един от големите български писатели.”
Виктор Пасков, в-к Дума

„Стефан Кисьов е от най-добрите български автори.”
Игнасио Видал-Фолк, испански писател и журналист в-к Ел Паис

„Стефан Кисьов? Тhat’s cool!”
Лора Шумкова, в-к Литературен форум

Сподели в: