Премиера на новата книга на Кристин Димитрова "Ефирни песни и тайни служби"

На 23 май, от 19:00 ч., на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК ще се състои премиерата на „Ефирни песни и тайни служби: Образът на България в британския, американския и англоканадския периодичен печат през периода 1980-2000 г.” от Кристин Димитрова.

Знаем ли как точно изглеждаме в очите на другите?
Има ли нещо, което да ни убягва?

„Ефирни песни и тайни служби” (ИК "Колибри") прелиства стари вестници и стереотипи, за да изведе отделни социокултурни и политически черти от облика на България, залегнали в представите на британските, американските и англоканадските журналисти.

Авторката последователно се фокусира върху репрезентациите на страната ни от предвоенното минало, върху образа на България през последното десетилетие на социализма (1980–1989 ) и непосредствено след това – през първото десетилетие на демократичните промени у нас (1990-2000).

Изтъкнат поет, романист, преподавател и преводач – Кристин Димитрова едва ли се нуждае от представяне. Лекотата, с която сменя творчески роли, изглежда неотменима, сигурно заради това признанието я следва по петите. Нейни произведения, сред които е и романът „Сабазий”, отличен с националната награда „Христо Г. Данов”, са издадени на над 20 езика. Този път Кристин влиза в ролята на общественик и публицист.

Сподели в: