Премиера на монографията „Художникът Жорж Папазов като писател"

На 22 януари, от 18:30 ч., в Балната зала на Националната художествена галерия ще се състои премиерата на книгата
Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ (Издателство "Колибри"). Представянето е поверено на двамата рецензенти – проф. Милена Георгиева (ИИИзкуствата – БАН) и проф. Чавдар Попов (НХА). Ще присъства и авторката на изданието – проф. Румяна Л. Станчева. В ролята на водещ влиза Митко Новков.                     

Събитието ще бъде съпътствано от малка изложба с творби на именития художник от хранителницата на Галерията.                                
Предвидени са музикални моменти с Велян Ванков (виола), Кристиян Калоянов (кларинет) и Лилия Жекова (пиано).  

В тази интригуваща монография работилият във Франция сюрреалист от български произход е представен за първи път в пълнотата на творческите му изяви, не само като художник, но и като писател. Роден преди 120 години в Ямбол, надарен с нестандартен ум и въображение, след установяването си в Париж през 1924 година той омагьосва авангардните среди в цяла Европа и Северна Америка. Интерес буди фактът, че писаните и публикувани на френски език книги на Папазов и до днес не са издадени в български превод.
                                  
Позната като литератор с интереси в сравнителното европейско литературознание и балканистиката, сега проф. Румяна Л. Станчева представя резултата от дългогодишните си проучвания върху творчеството на Жорж Папазов. Въз основа на неговите романи и мемоарни книги, тя интерпретира непознати аспекти в сюрреалистичните му картини и извежда „диалозите” му с именити майстори на четката. „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ съдържа богата селекция с репродукции от анализираните картини на Папазов.                                 

                                 
                               

                                   

                                   
                       

Сподели в: