Премиера на „Мовименто/Вариации“

„Мовименто/Вариации“ е единствената българска премиера на тазгодишното издание на АСТ Фестивал за свободен театър

Мовименто/Вариации – Пет миниатюри и едно интервю на тема движение

„Мовименто/Вариации“ е най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова. Спектакълът е единствената българска премиера в програмата на осмото издание на АСТ Фестивал за свободен театър, който ще се проведе от 19 до 25 октомври 2018 г.

Италианската дума movimento, произхожда от латинската moveō – движение. Именно движението е темата, която обособява петте части на представлението.

В този своеобразен разговор с обща тема, Гергана Димитрова включва гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението. Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей сглобяват и третират разнородни парчета от динамиката на съвременността. Петте фрагмента, които конструират „Мовименто/Вариации“ са напълно самостоятелни истории, но темите, които засягат са част от общия наратив на нашето ежедневие.

„Мовименто/Вариации“ обръща внимание на множествеността и разнородността, на движението като хореография, като природна и житейска потребност; на движението, противопоставено на статичното; на движението като разпространение на идеи, на дигиталната динамика, на #Me Too, на Илън Мъск; на движението на пазари и природни ресурси; на неизменното движение към смъртта; на технологичното развитие, дори на движението из космоса.

Представлението осмисля и миграционните процеси днес, като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари, души, мисли, мечти, вируси, необходимости, като неотменна част от живота и света.

Премиера: 24 октомври 2018 | 20:00 ч.

30 октомври 2018 | 19:30 ч.

31 октомври 2018 | 19:30 ч.

Място: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

пл. „България“ 1 (срещу фонтаните в подлеза на НДК)

На български език с английски субтитри – 90 мин.

идея и концепция: Гергана Димитрова

автори: Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха (Германия), Ив Лей (САЩ/Великобритания), интервю с Галина Борисова

сценография, костюми и видео: Елена Шопова

музика: Павел Терзийски

асистент-режисьор: Олга Иванова

фотограф: Здравко Йончев

с участието на: Елена Димитрова, Красимира Кузманова-Кокран, Тони Карабашев

Продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с Гьоте-институт България.

Сподели в: