Премиера на "Машини за любов"

На 10 май от 19:00 часа ще бъде премиерата на "Машини за любов" от Момчил Николов. Това се оказва първата книга от трилогията "Кръглата риба". Мястото на събитието ще бъде Студио 5 в Националния дворец на културата.

"Машини за любов":

"Често се взирам се в лицата на непознати хора и се опитвам да отгатна какви са били преди животите им да ги обработят до хипнотичното състояние на почти постоянна, неясна и мъчителна скръб. Иска ми се да ги видя като деца, когато светът е бил млад за тях. Когато всичко е предстояло, било е красиво и загадъчно, а животът им се е търкалял като топка пред тях. Защо не са уловили топката ? Защо са я оставили да им се изплъзне? Защо са се повредили?

Възможно ли да бъдат поправени? Да получат обратно всичко това което са загубили? Белезите от миналото да бъдат заличени и те да заживеят в един миг извън Времето – съвършен и изпълнен с цялото загубено през годините щастие.

За това написах тази книга и я озаглавих "Машини за любов". Заради мечтите, копнежите и любовта, които оставяме да се изплъзнат, защото изглежда прекалено лесно да бъдат уловени.

Когато през 2005 година, написах една малка книжка на име "Горният етаж "и лекомислено я обявих за последна част на трилогия, нямах представа какво ме чака. Не знаех, че това е само върха на нещо скрито дълбоко в мен. През 2008 година от там, от дълбините на въображението ми изплува, едно дълбоководно чудовище – хищно, могъщо, апокалиптично; една адска конструкция от идеи и теории. "Кръглата риба".

С "Машини за любов" историята едновременно свършва и започва. Свършва за човека, който я е писал и започва за човека, който ще я прочете.

След почти хиляда страници, десетки герои и сюжетни линии, стотици възможности, между които писателят избира, съм сигурен, че литературата е паралелен свят и симулация на Живота. В тази симулацията понякога може да срещнем самите себе си. Такива, каквито сме били, или такива, каквито ще бъдем" – Момчил Николов.

Сподели в: