Премиера на "Маски на ероса" от Божидар Богданов е на 24 февруари

За книгата:
"Текстовете от настоящото издание чертаят собствените ми поетически търсения, вместени в любовните перипетии между две други усилия, между две други книги. Не съм си и помислял да ги издавам, смятах да ги оставя на паметта и съдбата.
И не поради вазовски свян и патриаршески съображения, а по-скоро поради някакъв естетски страх, за който споменах вече. Поместените текстове тук нямат характер на мистификация, макар идеята за подобно начинание дълго да отлежава в главата ми. Напротив, в тези редове авторът сваля доброволно воалите си, като дама, която разкрива даровете си, но не съвсем, защото внимателното око може да разпознае и разчете как един текст е генерирал друг, как еротизмът на четенето е преминал в писмото, как книгата и жената разменят местата си, а зад кадър дебнат Ерос и Танатос. В една вечна игра, която не свършва." – Божидар Богданов.

За автора:
Божидар Богданов е роден на 30 януари 1963 г. в с. Деков, Плевенска област. Завършва Българска филология във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Работи в сферата на образованието и публицистиката. Членува в Сдружение на български писатели. Публикува в "Литературен вестник" и "Литературен форум". Негови текстове се печатат и в сп. "Пламък", сп. "Летописи", алманах "Света гора" и други. Не харесва първите си две книги ("Молитва на езичник" и "Покръстване"), защото смята, че в тях се е упражнявал да пише.

Следващите му стихотворни сборници са:

"Пунктуации" (С., "Лит. Форум", 1994);
"Българско народностно тяло" (С., "Образование", 1996/7);
"Дим над библиотеката" (С., "Лит. Вестник", 1998);
"Сънища и опашки" (С., "Аб", 2000);
"Хекзаметри" (С., "Аб", 2003);
"Интериори" (ВТ., "Фабер", 2004);
"Демиургически упражнения" (ВТ., "Фабер", 2006).

Премиерата
на книгата ще се състои на 24 февруари 2009 г. (вторник) от 18:30 ч. в културен център "Тракарт" (подлез Археологически). Книгата ще бъде представена от Борис Минков. Издава ИК "Жанет 45".

Сподели в: