Премиера на "Малдорор" – моноспектакъл на Леонид Йовчев

Премиерата на "Малдорор", новият спектакъл на Ани Васева, Леонид Йовчев и Метеор ще се състои във Френския институт в София на 28 септември от 19:30 часа. Следващата премиерна дата е на 7 октомври, отново в 19.30 часа.

Един от най-мрачните и загадъчни герои на модерната литература, Малдорор на граф дьо Лотреамон, емблематична фигура за групата Метеор, ще обземе театралната сцена на Френския институт в София. Отново разработен в тандем с режисьорката Ани Васева, първият моноспектакъл на Леонид Йовчев този път ще експериментира в жанра на “литературния театър”.

Малдорор броди из града, пустошта, океана: амфибия, изверг, любовник на акулата и октопода; той вести апокалипсис, но и изобретява нови форми на живот. Изправен сам срещу света, Малдорор е герой на противостоенето, но и на устояването. Той е мрачен виртуоз на реториката, неуморим рицар на синтаксиса и корсар на парадокса. Пресича сцената на живота и сцената на театъра на противоход. Излаз от човешкото, той е героят на Другото на театъра.

“Неотдавна видях пак морето, качен на палубата на кораб и спомените ми бяха така живи, сякаш бях го напуснал вчера. О, октопод с копринен поглед! Ти, чиято душа е неделима от моята, ти – най-красив от обитателите на земното кълбо, който управляваш цял сарай от четиристотин смукала; ти, у когото обитават благородно, като в естествено седалище, по общо съгласие и свързаност и божествени прелести, защо не си сега с мене, долепил живачния си корем до алуминиевите ми гърди, да седнем двамата на някоя крайбрежна скала, за да наблюдаваме гледката, която аз обожавам.”

Спектакълът е осъществен с любезното съдействие на Френски институт, София, галерия "Етюд" и Галина Борисова.

по „Песните на Малдорор” от Лотреамон, в превод на Стефан Гечев, сценична версия: Ани Васева
режисьор: Ани Васева
теория: Боян Манчев
моноспектакъл на Леонид Йовчев
премиерни дати: 28 септември и 7 октомври, от 19:30
билети: 10/8лв. във Френски институт, София

Сподели в: