Премиера на "Малгара" – за живота на арменската общност

На 7 септември, от 17.00 ч. в Арменския културен център в София, щесе състои премиерата на книгата "Малгара. Летопис за живота на арменците 1610 – 1922". Книгата разказва за живота и събитията, съпътстващи една част от арменската общност от Малгара.
 
Има една истина , която се пази дълбоко в хранилището на паметта на всички арменци, макар откъснати от своя корен , без имущество и без подслон до края носят в сърцата си носталгичния спомен за дома, семейството и страданието.

Никой от тях не се завърна в родния си дом, никой не чу гласа на съседа си,нито глъчта на децата,потънаха в прах и забрава домовете им.Всеки опит да възвърнем паметта им с п…омоща на перото ни изумява.От поколение на поколение предаваме на потомците ни нашите битови и етнически особености.Ходим заедно на църква, пазим реликви от нашите баби и ги показваме на изложби. Опитваме се да спазваме завещаните от тях обичаи и да ги превръщаме в наши.

Книгата "Малгара" ще остане вероятно като една последна молитва към нетленните души на малгарлии да намерят покой в отвъдното и да хармонизират миналото с богатството, което са ни оставили: писмено и образно, художествено-документално и устно предадено.

Място: бул. "Тодор Александров" 31 Арменски културен център

Сподели в: