Премиера на „Луди разкази” oт Добромир Славчев с гост Вели Чаушев

На 13 ноември от 18 часа в кафе-книжарница „Сиела” Варна ще се състои премиерата на сборника „Луди разкази” oт Добромир Славчев, издателство ”Сиела”, 2014.

Добромир Славчев, известен на приятелите си и като инструктор по парашутизъм, е подготвил кратка видеопрезентация на някои от скоковете си през тази година. Дали тази любов към свободния полет и към риска има връзка със заглавието на сборника с разкази, ще научим от самия автор по време на премиерата.

Специален гост ще бъде обичаният български актьор Вели Чаушев, който ще представи на публиката избрани разкази от новата книга на своя приятел.

Художникът на изданието Николай Богдев също ще има своята премиера. Изложбата с оригинали на отпечатаните в сборника негови илюстрации ще съпътства събитието, ще може да бъде видяна от посетителите на книжарницата и в следващите 20 дни.  

След стихосбирките „Инфлация на чувствата” и „Храна за върколаци”, „Луди разкази” е третата книга, с която Добромир Славчев дебютира и като белетрист. Тя включва 44 истории, поднесени във форма̀та на късия разказ.

Ето как издателство „Сиела” представя сборника в предговора:

„Описаните типажи се отличават не само със свободата на ползваните изразни средства, но и с честното представяне на нещата такива, каквито са, без капка съобразяване с конюнктурата, без лакейско коленичене пред догмите на модерната куха фразеология. Наистина героите в закачливата анекдотична проза на Добромир Славчев са представители на различни епохи, но сред тях лесно можем да разпознаем и уродливите физиономии на типични наши съвременници, станали емблематични с отблъскващата си безнравственост. Въпреки това, верен на собствената си жизнена философия, смело продължава линията на обезоръжаваща откровеност и искрена донкихотовска страст, закодирана още в стиховете му. Зависим изцяло от особеностите на сюжета, авторът не се колебае да използва пъстър, на моменти архаичен език, диалект или фразеологизми, характерни за региона, където се развива действието. А в тъканта на жизнените му сатирични текстове остават органично вплетени и хуморът, и тъгата…

Е, ако според габровци е вярна фразата „Светът е оцелял, защото се е смял”, то тази книга е едно чудесно средство за оцеляване!”

Сподели в: