Премиера на компактдиска на Владимир Стоянов

На 8 ноември 2007 г. от 18.30 часа в галерия “Актив Арт” (Варна, ул. “Дунав” 5) ще се състои премиерата на компактдиска на Владимир Стоянов – "Азбучна молитва".

Неотшумяли емоциите от артистичното участие на Владимир Стоянов в поетичните диалози “Щръклица”, където заедно със Станислав Пенев оставиха едно незабравимо присъствие, отново ще имаме възможността да съпреживеем симбиозата от поезия и музика.

Компактдискът "Азбучна молитва" е своеобразен песенен ритуал и поклон пред българския език и етапите на неговото развитие – старобългарски, черковнославянски и съвременен” споделя авторът. ”Той е опит за преосмисляне на заветите на славянските първоучители, на изконните човешки добродетели, на ценностите на Православието, което ни учи на плурализъм. От кулата на съборността християнинът гледа на света и на себе си с чувство на самовзискателност, уважение и хуманизъм.

Владимир Стоянов е автор на музиката. Негови са вокалните изпълнения и изпълнението на част от китарните партии. Електронният саунд и записите са осъществени от Петър Песев в звукозаписно студио "Уни саунд". Нужно е да се отбележи китарното участие на Станимир Диков. Компютърният дизайн е дело на Орлин Стоянов.

"Проектът е осъществен по канонични православни текстове (молитвата "Отче наш","Канон за Св. Богородица", "Канон за апостол Йаков", стихири за Светите апостоли от октомврийския миней), класически творби на старобългарската литература ("Проглас към Евангелието" от Св. Константин-Кирил Философ и "Азбучна молитва" от епископ Константин Преславски)  и  стихотворения от Владимир Стоянов.
Компактдискът "Азбучна молитва" е зов на духа, стремеж към сакралното в живота, заклинание за добро, което ни е нужно повече отвсякога”, споделя авторът с надежда, че съдържанието му ще изпълни с хармония  и обич всяко човеколюбиво сърце.

Сподели в: