Премиера на "Коледно реване" от Елена Пеева – Никифордис

Днес, 17 двекември, в културен център "Тракарт" в Пловдив от 18 ч. ще се състои премиерата на сборника с разкази на Елена Пеева – Никифоридис “Коледно реване”. Книгата ще представи Румен Леонидов и Издателство “Факел".

За книгата:

Тези разкази са за Коледа и за всичко, което се случва от Коледа до Коледа. Книгата ни провокира да се замислим как и какво празнуваме на Коледа. Защо харчим пари за подаръци? Дали с тях не успокояваме съвестта си за добрите намерения, които не са ни минали пред ума, за часовете, които не сме посветили на другите? Тя ни напомня,че празнуваме Рождество на един Бог, който говори за любов. Нашепва ни да запалим пред иконата църковна свещ, а не китайска и сигурно ще ни накара да повярваме, че по Коледа се случват чудеса и цъфтят минзухари.

За автора:

Елена Пеева по професия е юрист. Завършила е юридическия факултет на Карловия Университет в Прага с магистърска степен по международно право. От тридесет години живее в Гърция – живот на колела – и тук и там. Европейското й образование, елинската култура и балканският й манталитет са трите елемента, които изграждат мирогледа й за света. За нея този свят е по скоро загадъчен, отколкото абсурден, той е огромен, непознат и даже мрачен, но не и празен ,свят, където съществува ред, смисъл и добро намерение, някъде над главите ни. Свят, който празнува Рождество.

Авторката е носител на специалната награда за разказ на МЖФ на Юнеско през 2011 г. Вярва в думите на своята баба: “Докато човек има на кого и какво да разказва, животът на тази земя ще продължава.”

Сподели в: