Премиера на книгите на Валерия Велева

На 25 февруари (понеделник) 2008 г. в зала 7 на НДК от 19.00 часа – премиера на книгите на журналистката Валерия Велева –  "Мъже на власт" и "Изповеди по пантофи". Водещ ще е Иван Гранитски. Музикалните изпълнения са на дуо – Орлин Цветанов (цигулка) и Зорница Цветанова(роял).                                                                                                    

Представят – рецензентите на книгите Кеворк Кеворкян и Лиляна Стефанова. Пътят на Валерия Велева като журналист ще представи главният редактор на "Труд" Тошо Тошев. Ще говорят още Любомир Левчев, Антон Дончев и др.

В "Мъже на власт" са събрани всичките 147 интервюта на журналистката с всичките президенти и премиери на България от 1989 година до днес – от Тодор Живков до Първанов и Станишев. Книгата е уникална с това, че няма друг български журналист, който да е разговарял за тези 15 години с абсолютно всички първи мъже, които са управлявали и продължават да управляват държавата. Тази книга тя посвещава на 15-годишната си работа в "Труд".

Цитат от нейния  предговор, озаглавен "Танцът с политиката:
"Вече 15 години като журналист от в. "Труд" наблюдавам отблизо първите мъже в държавата. Следя внимателно танца им с политиката. Виждах страстта, с която се качваха на сцената, опиянението да се усетят като богове, лудостта да пият до забрава от чашата с лъжата, подлостта, омразата, неспособността им да спрат, преди да стане късно. После идваха разочарованието, отчуждението, обидата… Да имаш възможността да видиш всичко това в различни периоди от време в очите на Тодор Живков, на Андрей Луканов, на Жан Виденов, на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски, на Петър Стоянов, на Бойко Борисов е наистина рядък журналитически шанс. Аз не го пропуснах".

В "Изповеди по пантофи" Валерия Велева е  събрала  151 от общо 550 интервюта от популярната си "пантофена" рубрика в "Труд". Това ще е първата от поредицата "по пантофи", която тя смята да издаде. В нея е подбрала големите имена на българския творчески гений: от Александър Геров, Борис Димовски, Васил Цонев, Вили Цанков, Генчо Стоев, Дамян Дамянов, Невена Коканова, Николай Бинев, Радой Ралин, Николай Хайтов, Ружа Делчева до Любомир Левчев, Вежди Рашидов, Лили Иванова, Йорданка Христова, Емил Димитрова, Цветана Манева, Янко Станоев. И още много други имена на велики българи.
Книгата е посветена на тези  герои на духа, които устояха на последните 15 години, въпреки жестоките удари на времето, които те понесоха.

Ето откъс от нейния  предговор "Кладата на интелектуалците":
"Ухажвани и анатемосвани от властта, залъгвани и изполвани от разноцветни управляващи, често превръщани от тях в мишена, днешните наши майстори на перото и четката, творците от сцената, дарените от Бога, изживяха болезнено времето на прехода. Повечето от тях не спестяваха критиките си срещу фасадната демокрация, прикритата корупция, развихрилата си партизанщина. Властта  подминаваше виковете им, но им отмъщаваше – захвърляше ги в нищета или намираше "земни архангели", чиито мечове спираха пиесите им или ги клеймяха в пресата."

Сподели в: