Премиера на книгата Рисунките на вятъра“ от Михаел Крюгер“

Михаел Крюгер е един от най-значимите съвременни немскоезични поети. Още с първата си стихосбирка през 1976 година той влиза в литературата с неповторим глас, поставящ въпросите на своето време, като мощната му поетична енергия се превръща и в част от техния отговор. Защото поезията му сама създава време, тя носи лично време, което става историческо, и историческо, което се оглежда в личното; съдържа усетено, значимо, изгубено, намерено, преживяно, новородено, подарено на читателя време. Поетът се разхожда с нас във вътрешността на мига и в пейзажите на мисълта, където ежедневното среща необичайното и се превръща в неповторимо.

Приятел на Елиас Канети, издател на Илия Троянов и на Пенка Ангелова, ценител на Николай Кънчев, неуморим рицар на поезията, със списанието си “Акценти” Михаел Крюгер е отдавна познат като име в България, а благодарение на съвместните усилия на Гьоте институт и ИК „Жанет 45”, както и на чудесния превод на поетесата Цвета Софрониева, той вече може да бъде прочетен у нас не само от германисти. Изящното томче със заглавие „Рисунките на вятъра” – оформено блестящо от художника Христо Гочев – съдържа стихове на Крюгер от различни периоди и е един прозорец към случилото се в немскоезичната поезия през последните десетилетия.
Подредбата на стиховете в тази книга следва стихосбирката на Михаел Крюгер Дронте, издадена от „Ханзер” в Мюнхен през 1985 г., и издадените от „Зюркамп” във Франкфурт Архиви на съмнението (събрани стихотворения, 2001) и Миг преди бурята, 2003.

Михаел Крюгер е роден през 1943 година в саксонския Витгендорф. Целият му живот е обвързан с книгата: като изучаващ изкуството на книгопечатането младеж и като книжар в Лондон през 60-те, като редактор на литературни издания (сред които многоуважаваното в немскоезичния свят списание „Акценте“) и като професор по поетика в Бамберг, като критик и издател. Той живее в Мюнхен, където от 1986 г. ръководи  реномираното издателство „Ханзер“.
За творчеството си е награждаван многократно, например с покана във вила Масимо в Рим през 1982 г., с наградите Тукан (1983), Петер Хухел (1986), с медала Вилхелм Хаузенщайн (1991), наградата Ернст Майстер на град Хаген (1994), с френската награда При Медисис за чужда литература (1996), Почетната награда за култура на град Мюнхен (2000), с международната литературна награда на Цент­ралноевропейското общество за литература и култура в Унгария (2001), с Голямата литературна награда на Баварската академия на изящните изкуства (2004), наградата Мьорике (2006) и други. Почетен доктор е на университетите в Тюбинген и Билефелд, член е на Германската академия за език и поезия в Дармщат, Баварската академия на изящ­ните изкуства в Мюнхен, Академията за наука и литература в Майнц и Академията на изкуствата в Берлин.

Гьоте-институт България и Издателска къща „Жанет 45” – Пловдив са насрочили премиери на книгата със стихове на Михаел Крюгер "Рисунките на вятъра", с участието на автора, издателката Божана Апостолова и преводачката Цвета Софрониева за следните дати:

София
20 февруари 2008, сряда, 18 часа,
Гьоте-институт България, ул. ”Будапеща” 1
Представя: Цвета Софрониева

Пловдив
21 февруари
2008, четвъртък, 18 часа,
Балабанова къща, Стария град
Представя: Младен Влашки

Сподели в: