Премиера на книгата "По повелята на сърцето" за Донка Паприкова

На 1 ноември 2009 г. , Деня на народните будители, се навършват три години от смъртта на Донка Паприкова – основателката на Хоспис "Милосърдие". По този повод клуб "Сребърна есен" организира концерт в нейна памет, на който ще бъде представена книгата на Надя Петрова "По повелята на сърцето".

Книгата има биографичен характер и разказва за живота на две големи личности, свързани освен с роднинска и с дълбока духовна връзка – художника Владимир Димитров-Майстора и Донка Паприкова. Авторката прави много паралели между двамата, живели като истински аксети и ошелници, но чувствайки се неизмеримо богати заради факта, че Бог им е дарил "сърце, което да обича и ръце, които да помагат".

Авторката Надя Петрова е завървшила консерваторията и в продължение на 33 години е била оркестрант (първи цигулки, концерт-майстор) в оркестъра на Софийската опера. Изявява се още, като диригент, автор на проза. Написалата е книгите „Четири приказки за музикалните инструменти”, двутомника „Приказките на операта”, книга за Никола Николов „Магията на мига”,  стихосбирките „Камбаната на сърцето”, „Насаме с многоцветието”.

Програмата на концерта включва:
Хор "Ран Босилек", Марияна Кадемова – есе и кратки стихотворения, посветени на Майката; Искра Станева – мецосопран в акомпанимент на роял – Павел Христовски; Светла Пачева – поетични творби; Георги Петров – тенор; Мариана Еклесия – две миниатюри от сборника "Книгата на живота"; прожекция на последното интервю на Донка Паприкова; представяне на книгата "По повелята на сърцето".

Място: Руски културно-информационен център, ул. "Шипка" № 34
Начало: 18.00 часа
Вход свободен

Сподели в: