Премиера на книгата "Последен влак за Истанбул" на Айше Кулин

Издателство Локус пъблишинг ви кани на премиерата на книгата "Последен влак за Истанбул" на Айше Кулин, която ще се състои на 25 януари (сряда), от 18:00 часа в Дома на киното, София, в рамките на фестивала "Цветята на корана".

Книгата ще представят журналистът Георги Коритаров и преводачката на книгата Кадрие Джесур.

Вход свободен

Последен влак за Истанбул” е действителната история на няколко турски дипломати, спасили голям брой евреи по време на Холокоста. Действието на романа е съсредоточено върху съвместния живот на мюсюлмани и немюсюлмани в Турция през първата половина на XX век. Както всички истории на А.Кулин, и тази завладява още от самото си начало: история за неодобрявана любов и бягство по време на бурните за Европа времена в навечерието на Втората световна война. Сюжетът тече динамично в различни топоси: в Истанбул и Марсилия, в Анкара и Кайро, в Париж и Берлин, и за финал ни връща отново в Истанбул…

Селва е дъщеря на един от последните османски паши, високопоставен сан в имперската държавно-политическа йерархия. Тя се влюбва в млад евреин, Рафаел, но семейството й се противопоставя на този брак, предвид порядките в традиционното турско общество. Селва и Рафаел заминават във Франция, но и там не са щастливи.

В навечерието на Втората световна война младата двойка попада в мрежата на събитията, следващи от хитлеристкия терор. Започват дните и месеците на нацистката хватка, когато тя се затяга съвсем, а мълвата за концентрационните лагери ги държи в непрестанен страх.

Личните съдби на Селва и Рафаел, които живеят в Европа, Кулин проектира на фона на събитията в Турция по време на войната. В романа е проследена и житейската съдба или по-скоро драма на по-голямата сестра на Селва – Сабиха, чийто съпруг Махир е дипломат към Турското външно министерство. Посредством тяхната любов, също толкова вълнуваща както на Селва и Рафо, с присъщото си майсторство Айше Кулин успява да предаде детайли както от ежедневието им, така и от социално-културния и политически живот на Турция в края на трийсетте и размирното начало на четирийсетте години на миналия век.

В същото време Турция отчаяно се опитва да избегне участие във войната и опасно лавира между страните от Тристранния пакт и Съюзниците.

Ставаме свидетели на усилията на смелите турски дипломати, които излагат живота си на опасност, за да спасят стотици евреи в Европа от мъченията на нацистите.

За автора:

“Несъмнено нобеловият лауреат Орхан Памук е най-популярният турски автор, но сънародничката му Айше Кулин е не по-малко четена. Тиражите и продажбите на романите й надхвърлят двукратно тези на Памук.” – Beijing Times

Айше Кулин е най-изявената турска писателка на биографични романи. Голяма част от тях са филмирани. Творчеството на Кулин, която е многократен носител на ежегодната награда “Писател на годината” в Турция, е преведено на редица езици по света. Всички романи на Айше Кулин се четат на един дъх и този не прави изключение.

 

Сподели в: